Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Aegialia

Over de afkomst van Aegialia bestaan een tweetal versies. Of ze is de dochter van koning Adrastus 1 uit Argos en diens vrouw Amphithea 1, of ze is de dochter van Aegialeus 1, de zoon van koning Adrastus 1, en zijn vrouw Comaetho 3. Als Aegialia een dochter is van Adrastus 1 heeft zij twee zussen: Argia 1 en Deipyle, en twee broers: Aegialeus 1 en Cyanippus 1. Als zij de dochter is van Aegialeus 1 heeft zij één broer, Cyanippus 1.

Ze trouwt met de uit Aetolië afkomstige Diomedes 1, maar zal hem tien jaar lang niet zien omdat hij, kort na de bruiloft, deelneemt aan de Trojaanse oorlog. Tegen het einde van het tiende jaar, wanneer de Grieken uit Troje op weg zijn naar Griekenland, komt de Griek Cometes 2 bij Aegialia langs. Cometes 2 is door Palamedes overgehaald om de echtgenotes van de Griekse strijders thuis te verleiden. Palamedes is namelijk op wraak uit vanwege het feit dat de Grieken in Troje zijn zoon Nauplius 1 hebben gestenigd op basis van een valse beschuldiging.

Cometes 2 vertelt Aegialia dat Agamemnon en Diomedes 1 vanuit Troje vrouwen mee naar huis nemen aan wie zij de voorkeur geven boven hun eigen vrouwen in Griekenland. Hij vertelde Aegialia bovendien verhalen die haar hart, van nature eenvoudig overgehaald, zo mogelijk nog kwader op Diomedes 1 maakte. Uit pure boosheid, en met hulp van de burgers, voorkomt Aegialia dat Diomedes 1 bij terugkeer de stad niet in mag komen en vertrekt hij naar Aetolië.

Stamboom:

Adrastus 1 / Aegialeus 1 Amphithea 1 / Comaetho 3 Tydeus Deipyle
Aegialia Diomedes 1
-

Adrastus 1 / Aegialeus 1 Amphithea 1 / Comaetho 3 Sthenelus 1 -
Aegialia Cometes 2
-

Bronnen:

©2014 Maarten Hendriksz