Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Aegialus

Aegialus is de koning van Caunus in Lycië. Hij heeft een dochter, Hilebia, die hevig verliefd wordt op de vreemdeling Lyrcus, die uit Argos kwam. Zij smeekt haar vader voortdurend om met Lyrcus te mogen trouwen en haalt hem uiteindelijk over. Aegialus geeft hem als bruidsschat een groot deel van zijn rijk, inclusief de koninklijke attributen, en accepteert hem als schoonzoon. Het huwelijk gaat jarenlang goed maar het stel krijgt geen kinderen. Om te achterhalen waarom dit zo is gaat Lyrcus op reis naar de tempel van Apollo in Didyma.

Enige tijd later, als Lyrcus al in Caunus is teruggekeerd, krijgt Aegialus te horen dat zijn schoonzoon, op de terugweg vanuit Didyma, overspel heeft gepleegd met een andere vrouw en verbant hem uit zijn rijk. Daarna heerst er lange tijd oorlog tussen de aanhangers van Lyrcus en Aegialus waarbij Hilebia de zijde van haar man koos tegen haar vader.

Jaren later, wanneer Aegialus al gestorven is, komt de zoon van Lyrcus, die hij tijdens zijn overspel had verwekt, naar Caunus en herkent zijn vader, die al een oude man is geworden,de jongen als zijn zoon en maakt hem tot heerser over zijn rijk.

Stamboom:

- - - -
Aegialus -
Hilebia

Bronnen:

©2014 Maarten Hendriksz