Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Aegle 2

Samen met haar negen zusters, Aetheria, Arethusa 5, Dioxippe 2, Helie, Lampethusa, Lampetie, Merope 4, Phaethusa en Phoebe 4, vormt Aegle 2 een groep binnen de vele vrouwelijke Heliaden. Ze zijn dochters van de zonnegod Helius en de Oceanide Clymene 5, die in Ethiopië werden geboren.

Wanneer hun broer Phaethon1 eens in de zonnewagen van zijn vader Helius mag rijden gaat dat vreselijk mis. Phaethon1 raakt de controle over de paarden kwijt waardoor de zon uit koers raakt en veel te dicht bij de aarde komt. Alles waar hij langs komt vliegt in brand en uiteindelijk stort Phaethon1, door ingrijpen van Zeus met een bliksem, neer in de Eridanus. (De Po in Italië.)

Treurende Heliaden

De Heliaden zijn diep in de rouw, vanwege de dood van hun broer, stompen zich op hun borst, roepen dag en nacht om Phaethon1, en knielen huilend langs de rivier neer bij zijn graf. Zeus krijgt medelijden met de meisjes en wanneer Phaethusa wil knielen, klaagt ze dat haar voeten verstijven. Als Lampetie haar wil helpen zit het meisje plotseling met wortels vast aan de grond, en als de derde met haar handen haar wil grijpen, rukt ze blaadjes van haar hoofd.

De meisjes kermen dat er een stam langs hun benen groeit en hun armen lange takken worden. Terwijl ze hier verbijsterd naar kijken sluit de boomschors zich om hun heupen en kruipt steeds hoger over buik, borst, schouders en armen, totdat alleen de hoofden overblijven. Kermend roepen zij om hun moeder Clymene 5 die niet anders kan doen dan steeds weer één voor één langs haar dochters gaan om hen voor de laatste keer te omarmen.

Clymene 5 probeert hen ook los te rukken van hun stronk maar breekt met haar handen alleen maar dunne takken af, waarna er druppels rood bloed naar buiten vloeien. ‘Spaar ons, moeder, spaar ons,’ roepen de meisjes van pijn, ‘je pijnigt ons en we voelen een folterende pijn!’ De boomschors overdekt uiteindelijk ook hun monden terwijl ze ‘Vaarwel moeder, vaarwel!’ roepen. Sindsdien vloeien hun tranen. Van de jonge populierentakken druipt een vocht dat in de zon tot barnsteen stolt en door het heldere water als druppels olie van olijven wordt vervoerd om tot sieraad te worden voor lieftallige meisjes.

Stamboom:

Helius Clymene 5 - -
Aegle 2 -
-

Bronnen:

©2014 Maarten Hendriksz