Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Aegypius

Aegypius is de zoon van Antheus 1 en zijn vrouw Bulis die aan de uiterste grenzen van Thessalië woonden. De goden hielden van hem om zijn vroomheid, en stervelingen omdat hij zo gul en rechtvaardig was. Toen Aegypius eens Timandra 2 zag werd hij onmiddellijk verliefd op haar. En zodra hij erachter kwam dat ze een weduwe was en er geen man in haar leven bestond, bedacht Aegypius zich geen moment en veroverde haar met geld en bezocht daarna regelmatig haar huis om de liefde te bedrijven.

De gier

De zoon van Timandra 2, Neophron, keurde deze affaire echter af en bedacht een val voor Aegypius. Hij gaf vele geschenken aan Bulis, de moeder van Aegypius, en verleidde haar. Daarna nam hij Bulis met zich mee naar huis om met haar te slapen. Neophron had uitgezocht op welk tijdstip Aegypius gewend was om naar Timandra 2 te komen en vond een voorwendsel om haar uit haar huis weg te houden. In haar plaats bracht hij vervolgens Bulis in het huis en zei tegen haar dat hij later bij haar zou terugkeren.

Aegypius, die geen flauw idee had dat Neophron een val voor hem aan het opzetten was, bedreef de liefde met zijn eigen moeder, denkend dat zij Timandra 2 was. Maar toen hij in slaap viel herkende Bulis haar eigen zoon. Verontwaardigd pakte ze zijn zwaard en stond op het punt zijn ogen uit te steken om daarna de hand aan zichzelf te slaan toen, door de wil van Apollo, Aegypius wakker werd. Zich realiserend welke val Neophron voor hem had opgezet, keek hij op naar de hemel en bad dat hij zou verdwijnen – en iedereen met hem.

Zijn gebed werd verhoord en Zeus veranderde hen in vogels. Aegypius en Neophron werden Gieren, elk met dezelfde naam maar verschillend in afmeting en kleur. Neophron werd een kleinere soort van de Gier. Bulis werd een reiger en Zeus beval dat zij niets mocht eten dat uit de grond groeide en daarvoor in de plaats de ogen van vissen, vogels en slangen moest eten, omdat zij van plan was geweest de ogen van haar zoon Aegypius uit te steken. Timandra 2 veranderde hij in een mees. En sindsdien verschijnen deze vogels nooit meer samen op dezelfde plek.

Stamboom:

Antheus 1 Bulis - -
Aegypius Timandra 2
-

Antheus 1 Bulis - -
Aegypius Bulis
-

Bronnen:

©2014 Maarten Hendriksz