Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Aegyptius

Aegyptius is de wijze en oude raadgever van Odysseus op het eiland Ithaca en heeft vier zoons. Antiphus 6, die samen met Odysseus naar de Trojaanse Oorlog is vertrokken, Eurynomus 1, die zich tijdens de afwezigheid van Odysseus ontpopt als één van de vrijers van Penelope, en nog twee zoons die het landgoed van hun vader beheren.

Wanneer Telemachus, de zoon van Odysseus, een raadsvergadering bijeen roept, waarin hij wil melden dat hij zijn vader gaat zoeken, neemt de oude Aegyptius het woord. ‘Luister naar mij, Ithacezen. Er vond nooit een vergadering van ons plaats noch een bijeenkomst sinds Odysseus vertrok met zijn schepen. Maar wie heeft deze vergadering belegd? Waarom heeft iemand van de jongeren, volwassenen of ouderen daaraan behoefte? Vernam hij soms nieuws van het leger, dat het eraan komt, waarover hij ons nader wil inlichten? Of wil hij iets anders van algemeen belang meedelen of bespreken?’

Dan geeft Telemachus antwoord dat hij degene is die de vergadering bijeen heeft geroepen omdat hij zich ergert aan de vrijers van zijn moeder, terwijl er nog steeds geen bericht is of zijn vader nu wel of niet leeft. Verder zegt hij toe dat naar hem op zoek te gaan en belooft dat, indien hij niet terugkeert of met bericht over de dood van Odysseus, zijn moeder Penelope 1 het huwelijk met één van de vrijers niet langer zal traineren.

Stamboom:

- - - -
Aegyptius -
Antiphus 6, Eurynomus 1, nog twee zoons

Bronnen:

©2014 Maarten Hendriksz