Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Aegyptus 1

Aegyptus 1 is een zoon van koning Belus 1 en zijn vrouw Anchinoe, een dochter van de riviergod Nilus (de Nijl), die in het noorden van Afrika hun rijk hebben. Aegyptus 1 heeft een tweelingbroer Danaus 1, en nog twee andere broers Cepheus 2 en Phineus 2. Wanneer Aegyptus 1 de volwassenheid bereikt wordt hij door zijn vader naar het oude Arabië gestuurd om de Melampoden (Zwartvoeten) te onderwerpen en zich het land toe te eigenen. Het land noemt hij vervolgens naar zichzelf Egypte.

Aegyptus

Volgens de schrijver Apollodorus trouwt Aegyptus 1 met Argyphia en verwekt bij haar zes zoons: Lynceus 2, Proteus 1, Busiris 1, Enceladus 2, Lycus 2 en Daiphron 2. Maar Aegyptus 1 is een vruchtbare man en verwekt zij zes andere vrouwen nog vele zoons. Zo krijgt hij bij een onbekende Arabische vrouw de tien zoons: Istrus 1, Chalcodon 2, Agenor 5, Chaetus, Diocorystes, Alces, Alcmenor, Hippothous 2, Euchenor 2 en Hippolytus 2. Bij een, eveneens onbekende Phoenicische vrouw de zeven zoons: Aegius, Agaptolemus, Archelaus 1, Argius 1, Cercetes, Eurydamas 2 en Menemachus. Bij de Najade Nimf Caliadne verwekt hij echter de meeste zoons, twaalf in getal: Bromius 1, Chthonius 1, Cisseus 2, Dryas 3, Eurylochus 1, Hermus 1, Imbrus 1, Lixus, Peristhenes, Phantes, Polyctor 2 en Potamon 2. Bij Gorgo 1 zes zoons: Aegyptus 2, Idmon 2, Lampus 2, Menalces, Oeneus 2 en Periphas 3. Bij Hephaestine de zes zoons: Arbelus, Daiphron 1, Hippocorystes 1, Hyperbius 1, Idas 2 en Pandion 2. Om tenslotte nog drie zoons te verwekken bij Tyria: Chrysippus 1, Clitus 1 en Sthenelus 3.

Volgens de Schrijver Hyginus waren ook de volgende namen zoons van Aegyptus 1: Amyntor 2; Andromachus 2; Antimachus 4; Antiochus 4; Antipaphus; Aristonoos; Armoasbus; Asterides; Asterius 6; Athamas 2; Athletes; Canthus 2; Cassus; Clytus 1; Demarchus; Dolichus 1; Ecnomius; Ephialtes 3; Eudaemon; Eurysthenes 2; Metalces; Obrimus; Pamphilus; Panthius; Philinus; Plexippus 3; Plexippus 4; Polydector; Protheon en Xanthus 3.

Zijn tweelingbroer Danaus 1 is eveneens productief bij diverse vrouwen en verwekt ook vijftig kinderen, maar in tegenstelling tot zijn broer allemaal dochters. Aegyptus 1 kreeg een geschil met zijn broer Danaus 1 over de macht in het rijk en bedacht een plan om hem en zijn dochters te doden. Danaus 1 doorzag het complot van zijn broer en vluchtte, samen met al zijn dochters, in een schip, dat hij met behulp van de godin Athena bouwde, vanuit Afrika naar Argos. Toen Aegyptus 1 er achter kwam dat Danaus 1 in het geheim was vertrokken stuurde hij al zijn zoons achter zijn broer aan. Hij gebood hen om Danaus 1 te doden, en elk een vrouw uit zijn dochters te kiezen, of anders niet terug te keren. Zo vertrokken zijn zoons en hoorde of zag Aegyptus 1 vervolgens nooit meer iets van hen.

Stambomen:

Belus 1 Anchinoe - -
Aegyptus 1 Argyphia
Busiris 1, Daiphron 2, Enceladus 2, Lycus 2, Lynceus 2, Proteus 1

Belus 1 Anchinoe - -
Aegyptus 1 Arabische vrouw
Istrus 1, Chalcodon 2, Agenor 5, Chaetus, Diocorystes, Alces, Alcmenor, Hippothous 2, Euchenor 2, Hippolytus 2

Belus 1 Anchinoe - -
Aegyptus 1 Phoenicische vrouw
Aegius, Agaptolemus, Archelaus 1, Argius 1, Cercetes, Eurydamas 2, Menemachus

Belus 1 Anchinoe - -
Aegyptus 1 Caliadne
Bromius 1, Chthonius 1, Cisseus 2, Dryas 3, Eurylochus 1, Hermus 1, Imbrus 1, Lixus, Peristhenes, Phantes, Polyctor 2, Potamon 2

Belus 1 Anchinoe - -
Aegyptus 1 Gorgo 1
Aegyptus 2, Idmon 2, Lampus 2, Menalces, Oeneus 2, Periphas 3

Belus 1 Anchinoe - -
Aegyptus 1 Hephaestine
Arbelus, Daiphron 1, Hippocorystes 1, Hyperbius 1, Idas 2 en Pandion 2

Belus 1 Anchinoe - -
Aegyptus 1 Tyria
Chrysippus 1, Clitus 1, Sthenelus 3

Belus 1 Anchinoe - -
Aegyptus 1 Onbekende vrouw(en)
Amyntor 2, Andromachus 2, Antimachus 4, Antiochus 4, Antipaphus, Aristonoos, Armoasbus, Asterides, Asterius 6, Athamas 2, Athletes, Canthus 2, Cassus, Clytus 1, Demarchus, Dolichus 1, Ecnomius, Ephialtes 3, Eudaemon, Eurysthenes 2, Metalces, Obrimus, Pamphilus, Panthius, Philinus, Plexippus 3, Plexippus 4, Polydector, Protheon, Xanthus 3

Bronnen:

©2014 Maarten Hendriksz