Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Aeolus 3

Boeotus en Aeolus

Aeolus 3 is één van de tweelingzoons die Poseidon bij Arne verwekte. De andere zoon is Boeotus. Omdat de vader van Arne, Aeolus 2, niet geloofde dat de ongetrouwde Arne zwanger was gemaakt door Poseidon geeft hij haar mee aan een Metapontiër uit Metapontium. Daar aangekomen bevalt Arne van de tweeling en adopteert de vreemdeling, mede op aanraden van een bepaald orakel, de jongens als zijn eigen zoons, omdat hij zelf kinderloos was bij zijn vrouw Autolyte.

De jongens groeien voorspoedig op en grijpen het koningschap over Metapontium, nadat er een burgeroorlog in het land was uitgebroken. Later ontstond er een ruzie tussen Arne en Autolyte, en kozen de jongens de kant van hun natuurlijke moeder. Ze doodden Autolyte waarna de Metapontiër erg kwaad op hen werd en de jongens het land moesten verlaten.

Het tweetal neemt Arne, en vele vrienden, met zich mee op hun schepen en vertrekken naar een onbekende bestemming. Aeolus 3 neemt bezit van de eilanden in de Tyrrheense Zee, noemt die ook Aeolië 3, en stichtte daar de stad Lipara. Maar Boeotus zeilde naar het huis van zijn overgrootvader Aeolus 2, op het eiland Aeolië 2, die hem adopteert en aanwijst als zijn opvolger over het eiland. Het land noemde Boeotus vervolgens Arne, naar zijn moeder, maar de inwoners Boeotiërs, naar zichzelf.

Alternatieve versie

Volgens de schrijver Hyginus verleidde Poseidon in de gedaante van een woeste stier niet Arne, maar Melanippe 2, de dochter van Aeolus 2, maar wordt ook Desmontes als haar vader genoemd, en verwekte bij haar twee zoons, Boeotus en Aeolus 3. Toen Desmontes dit ontdekte maakte hij zijn dochter Melanippe 2 blind, sloot haar op in een gevangenis, en gaf opdracht om de twee baby’s voor de wilde dieren te werpen.

In het bos werd het tweetal gezoogd door een drachtige koe. Toen herders dit wonder zagen, namen ze de zuigelingen mee naar huis in Icarië waar ze hen grootbrachten. In de tussentijd eiste Metapontus, koning van Icarië, van zijn vrouw Theano 3 dat ze hem kinderen zou baren, of anders het koninkrijk te verlaten. Uit angst voor haar man stuurde Theano 3 bericht naar de herders om een kind voor haar te zoeken dat ze kon laten zien aan de koning. Deze stuurden haar de twee baby’s die ze gevonden hadden en toonde Theano 3 die aan de koning als haar eigen kinderen.

Later raakte Theano 3 toch nog zwanger en baarde ze twee zoons aan Metapontus. Maar omdat hij buitengewoon gesteld was geraakt op de eerste twee zocht Theano 3 naar een manier om ze kwijt te raken om zo het koninkrijk te kunnen nalaten aan haar eigen zoons. Op de dag dat Metapontus ging offeren aan Artemis openbaarde Theano 3 aan haar eigen zoons dat de oudste twee geen kinderen van haar en de koning waren, en zei tegen hen: ‘Doodt ze, als ze gaan jagen, met jagersmessen’. Toen haar zoons daarop daarop de bergen introkken gingen ze de strijd aan met de zoons van Poseidon. Maar met zijn hulp overwonnen de oudste twee, en doodden de zoons van Metapontus en Theano 3.

Zodra hun lichamen het paleis in werden gedragen pleegde Theano 3 zelfmoord met een jagersmes. Boeotus en Aeolus 3 vluchtten vervolgens naar de herders waar ze waren grootgebracht. Daar openbaarde Poseidon hen dat hij hun vader was, en dat hun natuurlijke moeder, Melanippe 2, gevangen werd gehouden door Desmontes. Daarop gingen ze naar Desmontes, doodden hem, en bevrijdden hun moeder die Poseidon weer het zich in haar ogen gaf. De jongens brachten hun moeder naar Icarië, bij koning Metapontus, en onthulden hem het verraad van Theano 3. Na dit verraad trouwde Metapontus met Melanippe 2 en adopteerde hen als zijn zoons. In Propontus stichtten ze twee steden. Boeotus de stad die hij Boeotus noemde, en Aeolus 3 de stad Aeolia 4.

Stamboom:

Poseidon Arne / Melanippe 2 - -
Aeolus 3 -
-

Bronnen:

©2014 Maarten Hendriksz