Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Aepytus 4

Aepytus 4 is een trotse Thebaan die meevecht in het leger dat de stad verdedigt tegen de aanval van de Zeven Aanvoerders, waar er intussen al vier van waren gesneuveld voor de muren van de stad. Door de goden geholpen doet een klein groepje van het leger uit Argos ’s nachts een heimelijk aanval op het Thebaanse leger dat, zich veilig wanend, buiten de muren van de stad vredig op het veld slaapt.

Wanneer de dageraad begint te gloren maakt Aepytus 4 deel uit van een groep verkenners, onder aanvoering van Amphion 4, die buiten de muur patrouilleren. Plotseling zien zij twee tegenstanders, Dymas 5 en Hopleus 4, wegvluchten, op het moment dat het dag begint te worden. Hun aanvoerder Amphion 4 maant hen te stoppen, maar het tweetal loopt door. Dan werpt Aepytus 4 zijn speer en doorboort de rug van Hopleus 4, die de dode Tydeus op zijn rug draagt. Hopleus 4 valt stervend op de grond terwijl hij nog steeds het dode lichaam van zijn aanvoerder in de armen gekneld hield.

De volgende dag staat Aepytus 4 op wacht en ziet op de vlakte Polynices gewapend op de poorten van stad afrijden, die hij met zijn speer begint te bewerken. Snel gaat Aepytus 4 naar koning Eteocles 1, die aan het offeren is, en zegt: ‘Breek uw vrome gebed en offer af, o koning! Uw broer rijdt dreigend rond de muren, valt met speer en paard uw poorten aan, en daagt u alleen, met vele vervloekingen, uit voor de strijd.’ Daarop gaat Eteocles 1 zijn broer tegemoet om in een tweekamp samen te sterven en zo de langdurige vete tussen hen te beslissen.

Stamboom:

- - - -
Aepytus 4 -
-

Bronnen:

©2014 Maarten Hendriksz