Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Aerope

Aerope en Thyestes

Aerope is een dochter van koning Catreus die op Kreta woonde. Ze heeft twee zussen, Clymene 3 en Apemosyne, en een broer Althaemenes. Toen haar vader eens een orakel raadpleegde over zijn leven kreeg hij te horen dat hij door één van zijn kinderen de dood zou vinden. Catreus hield de uitspraak geheim maar zijn zoon Althaemenes had het gehoord en, bang om zijn vader te vermoorden, vertrok met zijn zus Apemosyne naar onbekende bestemming waardoor alleen Aerope en Clymene 3 bij hun vader achterbleven.

Uit vrees voor het orakel gaf Catreus zijn twee dochters mee aan de zeeman Nauplius 1 om hen in het buitenland te verkopen. Zo komt Aerope in Mycene terecht waar zij de vrouw van Atreus wordt (volgens sommigen Plisthenes 1) en hem twee zoons schenkt: Agamemnon en Menelaus, en een dochter Anaxibia 4. Hoewel getrouwd met Atreus wordt Aerope hopeloos verliefd op zijn broer Thyestes 1, waarmee ze overspel pleegde.

Intussen hadden de Myceners een orakel ontvangen om een zoon van Pelops tot koning te kiezen, waarop ze Atreus en Thyestes 1 ontboden. Toen beiden om het koningschap streden verklaarde Thyestes 1 tegenover de menigte dat het koningschap toebehoorde aan diegene die de vacht van een gouden lam bezat. Thyestes 1 durfde dit rustig te verklaren omdat zijn minnares, Aerope, deze vacht uit verliefdheid van zijn broer gestolen en aan hem gegeven had om Thyestes 1 zo aan het koningschap te helpen. Atreus, die niet wist dat zijn vacht gestolen was, verklaarde zich akkoord met de uitspraak van zijn broer, waarna Thyestes 1 de vacht aan de massa liet zien en tot koning verkozen werd.

Maar Atreus krijgt hulp van de goden en weet het koningschap terug te winnen waarna hij Thyestes 1 en zijn minnares, zijn eigen vrouw Aerope, uit Mycene verdreef. Thyestes 1 trouwt daarna met Aerope en verwekt bij haar de twee zoons: Tantalus 3 en Plisthenes 2.

Stamboom:

Catreus - Pelops / Atreus Hippodamia 5 / -
Aerope Atreus / Plisthenes 1
(Plisthenes 1), Agamemnon, Menelaus, Anaxibia 4 (Astyoche 6)

Catreus - Pelops Hippodamia 5
Aerope Thyestes 1
Tantalus 3, Plisthenes 2

Bronnen:

©2014 Maarten Hendriksz