Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Aethalides 2

Aethalides 2 is een van de Lydische zeelieden op een schip waar Acoetes 1 de stuurman van is. Wanneer Acoetes 1 besluit om op het eiland Delos water in te slaan stuurt hij zijn mannen op pad naar een bron. Na enige tijd komen die luid roepend terug terwijl zij als buit een jonge, wonderschone jongen met prachtige ogen meeslepen die in een roes lijkt te verkeren. Acoetes 1 ziet echter aan zijn kleding dat het een god moet zijn en beveelt zijn mannen om de jongen vrij te laten.

Aethalides 2 en de andere mannen weigeren om aan het bevel gehoor te geven, komen in opstand, en molesteren de stuurman. Daarop lijkt de jongen uit zijn roes te ontwaken en zegt: ‘Wat voeren jullie uit, waarom dat geschreeuw, waar brengen jullie mij naar toe?’ Daarop antwoord één van de zeelieden: ‘Wees maar niet bang jongen, zeg maar naar welke havenstad je gebracht wil worden.’ Dan zegt de jongen: ‘Breng me dan naar Naxos, daar hoor ik thuis en in dat land zijn jullie zeker welkom.’ De zeelieden zweren dat zij hem daar naar toe zullen brengen maar zijn dat in het echt zeker niet van plan.

Dolfijnen

Wanneer Acoetes 1 koers zet naar Naxos roepen de andere zeelieden woedend tegen hem om een andere koers te varen maar weigert hij om dat te doen. Daarop neemt een van de anderen het roer over, laat Naxos links liggen, en zegt de jongen: ‘Die kust is niet wat jullie mij beloofden, niet het land dat ik gevraagd heb. Wat zien jullie voor voordeel, met zovelen, in de ontvoering van een zwakke jongen?’ De mannen trekken zich echter niets aan van zijn gejammer en roeien stug door.

Terwijl Aethalides 2 en de andere mannen zo voortroeien veranderen plotseling de zeilen in wijnbladeren, de roeiriemen in wijnstokken en de touwen in klimop. Er verschijnen leeuwen en panters aan boord waarna de mannen van angst in het water springen. Het is al snel duidelijk dat ze niet met een zwakke jongen te maken hebben maar met de, nog jonge, god Dionysus 2. Maar deze is nog niet met hen klaar want zodra de mannen in het water terecht lagen veranderde hij hen in Dolfijnen, behalve de stuurman Acoetes 1, die hij spaarde en opdracht gaf om hem naar Naxos te brengen.

Stamboom:

- - - -
Aethalides 2 -
-

Bronnen:

©2014 Maarten Hendriksz