Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Agassamenus

Agassamenus is een zoon van Hecetorus uit Thracië. Hij is, net als zijn vader en zijn broer Sicelus, een vechtersbaas en handlanger van Butes 6, de zoon van Boreas 1. Wanneer Butes 6 een complot smeedt tegen zijn (half)broer Lycurgus 6 wordt dit plan ontdekt en moet Butes 6, samen met zijn handlangers, het land verlaten.

Butes 6 brengt een aantal schepen bijeen en, samen met zijn handlangers, kiest zee waar hij zich een weg zoekt tussen de Cycladen. Daar nemen zij het eiland Strongyle (Naxos) in bezit, bouwen huizen, en beginnen met het plunderen van schepen die langs het eiland zeilen. Omdat er op het eiland geen vrouwen waren gingen ze naar het vasteland om ze daar weg te kapen.

Daar de Cycladen dunbevolkt waren voeren zij verder en, nadat zij van Euboea waren geweerd, kwamen terecht in Thessalië. Daar stuitten zij op de volgelingen van Dionysus 2 terwijl die hun orgiën vierden. Butes 6 grijpt Coronis 3 en dwingt haar om met hem samen te liggen. Woedend over deze brutale behandeling roept Coronis 3 Dionysus 2 aan om haar te helpen. De god sloeg Butes 6 met waanzin, waardoor deze zijn verstand verloor, zich in een bron wierp, en stierf.

Agassamenus en de rest van de Thraciërs grepen enkele andere vrouwen waar de bekendste Iphimedia van was, de vrouw van Aloeus, en haar mooie dochter Pancratis. Zij namen de vrouwen met zich mee en zeilden terug naar Strongyle. Vanwege de schoonheid van Pancratis wordt er door de resterende leiders van de Thraciërs, Sicelus en Hecetorus, heftig om haar gestreden maar doden elkaar.

Daarna maakten de overgebleven Thraciërs Agassamenus tot koning van het eiland en gaven hem Pancratis als vrouw. Agassamenus benoemt een van zijn vrienden tot zijn luitenant en geeft hem Iphimedia als bedgenoot. Enige tijd later worden de Thraciërs aangevallen door Otus 1 en Ephialtes 1, de zoons Aloeus en Iphimedia. Deze vernietigen de stad en doden Agassamenus en veel van de Thraciërs.

Stamboom:

Hecetorus - Aloeus Iphimedia
Agassamenus Pancratis
-

Bronnen:

©2014 Maarten Hendriksz