Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Agave 2

Water halen in Argos

Agave 2 is één van de vier dochters van Europa 1 die koning Danaus 1, van Libya, bij haar verwekt. Haar zussen zijn Amymone, Automate en Scaea. Naast deze zussen heeft zij nog vierenveertig andere (half)zussen die gezamenlijk de Danaiden vormen.

Vanwege een strijd om de macht met zijn broer Aegyptus 1 moet Danaus 1, samen met zijn vijftig dochters, het land ontvluchten en gaat hij naar Argos in Griekenland. Wanneer enige tijd later daar ook de vijftig zoons van zijn broer Aegyptus 1 aankomen, vragen zij hem, in opdracht van hun vader Aegyptus 1, elk om de hand van één van zijn vijftig dochters.

De zoons beloven daarna de vijandelijkheden te staken en vredig met zijn dochters samen te gaan leven. Maar Danaus 1 heeft weinig vertrouwen in die belofte, en voelt nog steeds enige wrok vanwege zijn ballingschap. Hij stemt toch in met het verzoek van de vrijers maar geeft zijn dochters opdracht om in de huwelijksnacht hun mannen te doden.

Agave 2 geeft gehoor aan het verzoek van haar vader en doodt ’s nachts haar kersverse, door loting toegewezen, man Lycus 2. De volgende dag begraaft Agave 2 het hoofd van Lycus 2 in Lerna en bewijst buiten de stad de laatste eer aan zijn lichaam. In opdracht van Zeus worden de meisjes door Athena van hun bloedschuld gereinigd. Enige tijd later wordt Agave 2 net als haar overige zussen, door haar vader, tijdens sportwedstrijden, als bruid uitgehuwelijkt aan de winnaar van een sportwedstrijd.

Zie voor het volledige verhaal de Danaiden

Stamboom:

Danaus 1 Europa 1 Aegyptus 1 Argyphia
Agave 2 Lycus 2
-

Bronnen:

©2014 Maarten Hendriksz