Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Agelaus 6

Agelaus 6 is een zoon van Damastor 3 die op het eiland Cephallenia in de stad Same woonde. Wanneer Agelaus 6 de huwbare leeftijd bereikt gaat hij naar Ithaca om daar om de hand van Penelope 1, de vrouw van koning Odysseus, te vragen. Hij is echter niet de enige want er zijn vele andere vrijers ook naar Ithaca gekomen met dezelfde bedoeling. Penelope 1 weigert echter ieder aanzoek, en zegt tegen elke vrijer dat zij gelooft dat Odysseus nog in leven is en binnenkort terug zal keren.

De vrijers geven hun hoop echter niet op en houden menig feestmaal in het paleis van Odysseus waarbij ze langzaamaan diens veestapel opeten. Maar hoe langer Penelope 1 weigert om te hertrouwen des te brutaler en vrijpostiger gedragen de vrijers zich. Ook Agelaus 6 gedraagt zich niet beter hoewel hij nog niet alle fatsoen uit het oog heeft verloren.

De zoon van Penelope 1 en Odysseus, Telemachus die tijdens zijn vaders afwezigheid ook volwassen is geworden, heeft intussen de grootste moeite om de vrijers in bedwang te houden en moet lijdzaam toezien hoe zij de veestapel langzamerhand opeten en zijn moeder lastigvallen. Wanneer één van hen een vreemdeling die als gast in huis aanwezig is, (de als zwerver verklede en in het geheim teruggekeerde Odysseus) een gebraden koeienpoot naar het hoofd gooit, spreekt Telemachus hen vermanend toe en zegt dat zij zich moeten gedragen of anders zichzelf doden.

Daarop antwoordt Agelaus 6: ‘Beste mensen, laat niemand bestrijden wat door Telemachus terecht is gezegd. Laat niemand de vreemdeling of één van de slaven in het huis van koning Odysseus kwaad doen. Maar ik zou tegen Telemachus en zijn moeder willen zeggen: Zolang jullie hoop koesterden op de terugkeer van Odysseus, zolang nam niemand het jullie kwalijk om te wachten. Want dat is het beste, mocht Odysseus inderdaad naar huis terugkeren. Maar het is intussen, na twintig jaar, wel duidelijk dat dit niet gaat gebeuren. Ga dus naar je moeder en zeg haar het volgende: Ze moet trouwen met de degene die het meest te bieden heeft en haar het meest geschikt lijkt. Daarna kun jij in vrede je erfdeel beheren, eten en drinken zoveel als je wilt, en kan diegene het huis van je vader besturen.

De als zwerver verklede Odysseus maakt zich daarna in het geheim bekend aan zijn zoon en samen beramen zij een plan om de vrijers te doden. Telemachus moet hen voorstellen om een wedstrijd boogschieten te houden met de boog van Odysseus. Degene die het lukt om de pijl door de ogen van een aantal achter elkaar opgestelde bijlbladen te schieten mag met Penelope 1 trouwen.

Dode Vrijers van Penelope

Alle vrijers proberen het maar krijgen de opdracht niet voor elkaar. Dan pakt de zwerver de boog, legt aan, en lukt het als enige om de opdracht uit te voeren. De vrijers ontdekken dan dat Odysseus onverwachts is teruggekeerd en breekt er een gevecht uit waarbij Odysseus en Telemachus tegenover een grote overmacht staan. Agelaus 6 geeft daarop de geitenhoeder Melanthius 2 opdracht om wapens te gaan halen in het magazijn van Odysseus. Gelukkig schiet Athena, in de gedaante van Mentor 4, Odysseus en zijn zoon te hulp en bestrijden gezamenlijk de vrijers.

Onmiddellijk sneuvelt er een groot aantal van de vrijers waarna Athena weer verdwijnt in de gedaante van een duif. Agelaus 6 krijgt hierdoor weer moed en zegt: ‘Vrienden, ook Mentor heeft zich gedrukt en alleen die twee daar bij de deur blijven achter. Slinger daarom niet allemaal tegelijk je lange speren op hen af. Maar voorlopig alleen jullie zessen, om te zien of Zeus zal toestaan dat Odysseus getroffen wordt en jullie roem oogsten. Om de ander hoeven we ons geen zorgen te maken, als Odysseus is gevallen.’ Maar Odysseus wordt niet getroffen en springt op Agelaus 6 af die in doodsangst zijn zwaard uit handen laat vallen en vlucht. Odysseus grijpt het gevallen zwaard en snijdt het hoofd van Agelaus 6 af dat daarna, terwijl het nog steeds praatte, door het stof rolde.

Stamboom:

Damastor 3 - - -
Agelaus 6 -
-

Bronnen:

©2014 Maarten Hendriksz