Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Agenor 3

Agenor 3 is de oudste zoon van de tweeling die zeegod Poseidon in Egypte bij Libya 1 verwekte. Zijn jongere broer is Belus 1. De tweeling groeit samen op in Memphis waar Agenor 3 tot een amoureuze jongeman uitgroeit. Eenmaal volwassen verlaat Agenor 3 Egypte en zwerft van stad naar stad op zoek naar mooie vrouwen. Zijn broer Belus 1 bleef achter in Egypte.

De buste van Agenor

Tijdens zijn negen jaar durende zwerftocht ontwikkelt Agenor 3 zich tot een geleerde die nieuwsgierig op zoek gaat naar kennis. Zo schreef hij de heilige boeken over en ontwikkelde een nieuw schrift. Hij leert de geheime riten kennen van Osiris, de Egyptische Dionysus 2, en ontcijfert de in de muren gekerfde inscripties van oude kunstenaars. Hij wordt ook een deskundige in de sterrenkunde en de loop van de planeten, en begreep hoe de kringlopen van de maan in elkaar staken. In Thebe ontdekt Agenor 3 ook hoe je brons moest maken.

Zo zwerft Agenor 3 van Memphis naar Assyrië, sticht de stad Thebe 3 met zijn honderd poorten, en komt uiteindelijk in Phoenicië terecht waar hij in de stad Sidon gaat wonen. Daar trouwt hij met Argiope 3 of Cassiopea 4, bij wie hij een groot aantal kinderen verwekt: Cadmus, Phoenix 2, Cilix en Phineus 1 en een dochter Europa 2. Voor al die kinderen stelt hij na hun geboorte een liefhebbende vrouw aan om hen te verzorgen en groot te brengen. Volgens een enkele mythe is Poseidon de vader van Phineus 1 en is Europa 2 geen dochter van Agenor 3 maar van Phoenix 2.

Zo wordt Agenor 3 de stamvader van de Phoeniciërs. Wanneer de oppergod Zeus smoorverliefd raakt op zijn dochter Europa 2 ontvoert deze het meisje in de geaante van een prachtige witte stier 1 en neemt haar op zijn rug mee naar het buitenland. Agenor 3 is radeloos vanwege dit verlies en geeft al zijn zoons, inclusief zijn vrouw, opdracht om Europa 2 op te sporen. Voorts zegt hij hen dat ze niet terug hoeven te keren naar Phoenicië als ze niet in hun opdracht slagen.

Stamboom:

Poseidon Libya 1 - -
Agenor 3 Argiope 3 / Cassiopea 4
Cadmus, Phoenix 2, Cilix, Phineus 1, Europa 2

Bronnen:

©2014 Maarten Hendriksz