Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Agenor 7

Agenor 7 is een zoon van Phegeus 2 uit Psophis in Arcadië. Hij heeft een broer Pronous 2 en twee zussen Arsinoe 1 en Alphesiboea 1. Op een gegeven moment komt de waanzinnige Alcmaeon bij zijn vader op bezoek. Deze is op de vlucht voor de Erinyen omdat hij zijn moeder Eriphyle had vermoord. Phegeus 2 reinigt Alcmaeon ritueel en schenkt hem zijn dochter Arsinoe 1 als vrouw. Als huwelijksgift geeft Alcmaeon de mantel en ketting van Harmonia 1 aan Phegeus 2. Maar toen het land later, vanwege de misdaad van Alcmaeon, onvruchtbaar werd en de God Alcmaeon in een orakel vertelde dat hij naar de riviergod Achelous moest vertrekken om opnieuw terecht te staan, vertrok Alcmaeon.

Jaren later komt Alcmaeon terug bij Phegeus 2 en vertelt hem dat hij alleen van zijn waanzin verlost kan worden als de ketting en mantel van Harmonia 1 in de tempel van Apollo wordt opgehangen. Phegeus 2 gelooft Alcmaeon en geeft de sieraden aan hem terug. Toen een bediende van Alcmaeon aan Phegeus 2 vertelde dat hij deze de sieraden meenam voor zijn tweede vrouw, Callirhoe 2, waarmee hij intussen was getrouwd, gaf Phegeus 2 zijn zoons, Agenor 7 en Pronous 2 opdracht om Alcmaeon te doden.

Arsinoe 1, hun zus, nam hen dat zeer kwalijk, maar Pronous 2 en Agenor 7 stopten haar in een kist, en brachten Arsinoe 1 naar Tegea waar zij haar als slavin aan Agapenor gaven, onder de valse beschuldiging van de moord op Alcmaeon. Toen Callirhoe 2 hoorde van de dood van Alcmaeon, vroeg ze Zeus, toen deze haar eens opzocht, om er voor te zorgen dat de nog jonge zoons die ze van Alcmaeon had, zodra ze volwassen waren, de moord op hun vader zouden vergelden.

Daarop werden de zoons, Amphoterus 2 en Acarnan 1, plotseling volwassen en vertrokken om wraak te nemen voor de moord van hun vader. Ze gaan naar Delphi om advies aan het orakel te vragen en logeren daar bij koning Agapenor. Op dat moment komen ook Pronous 2 en Agenor 7 in Delphi aan. Zij willen daar het halssnoer en het gewaad in de tempel ophangen als wijgeschenk aan Apollo. Daarop doden Amphoterus 2 en Acarnan 1 de twee moordenaars van hun vader en trekken daarna verder naar Psophis waar ze ook Phegeus 2 en zijn vrouw doden.

Stamboom:

Phegeus 2 - - -
Agenor 7 -
-

Bronnen:

©2014 Maarten Hendriksz