Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Aglaope - Aglaophorus

De Nimf Aglaope is een dochter van de Riviergod Achelous en de Muze Melpomene en vormt samen met haar zussen de Sirenen. Een enkele andere schrijver noemt in plaats van Melpomene ook wel Sterope 2 of de Muze Terpsichore als hun moeder. De meisjes kunnen prachtig zingen en verblijven vaak in het gezelschap van de jeugdige Persephone 1 op het eiland Sicilië waar zij haar moeten vermaken met zang en leuke gesprekken. Daarbij speelde haar zussen Pisinoe op de lier, Thelxiepia op de fluit en nam Aglaope zelf de zang voor haar rekening.

Wanneer Onderwereldgod Hades, Persephone 1 schaakt en meeneemt naar de onderwereld, vluchten de Sirenen naar het land van Apollo. Daar worden zij door Demeter, de moeder van Persephone 1, gedeeltelijk veranderd in vogels omdat ze haar dochter niet geholpen hadden. Om hun zangtalent te behouden kregen de drie meisjes een menselijk hoofd, maar was de rest van hun lichaam met een verenkleed bedekt, en bezaten vleugels en klauwen. Bovendien voorspelde Apollo dat ze slechts zo lang zouden leven totdat iemand hen hoorde zingen maar toch passeerde met zijn schip.

Zingende Sirenen

In deze gedaante vliegen zij naar het eiland Anthemoessa (Bloemenrijk), dat tussen Sicilië en Italië ligt, en Zeus aan hen gaf. Daar zingen de drie meisjes hun zoete zang voor de passerende schepen. De zeelieden kunnen dit gezang niet weerstaan en varen allen naar het eiland waardoor zij op de klippen lopen en vergaan. Aglaope en haar zussen stonden altijd op de uitkijk en zo kon geen schip passeren zonder dat hun lied weerklonk.

Wanneer de Argonauten langs de Sirenen varen zingt Orpheus een tegenmelodie waarmee hij het geluid van de Sirenen overstemt. Hierdoor passeren ze veilig het eiland zonder het gezang van de Sirenen te horen. Alleen Butes 1 sprong van boord en zwom in hun richting, maar Aphrodite haalde hem uit zee en liet hem wonen in Lilybaeum.

Ook Odysseus komt, na afloop van de Trojaanse Oorlog, langs de Sirenen tijdens zijn tien jaar durende reis naar huis. Hij wilde hun muziek graag horen, dus stopte hij op advies van Circe de oren van zijn manschappen dicht met was, en liet zich zelf vastbinden aan de mast. Toen de Sirenen hem wilden overhalen om daar te blijven, smeekte Odysseus om losgemaakt te worden, maar zijn mannen bonden hem nog steviger vast, waardoor hij veilig passeerde.

Geheel volgens de voorspelling moesten de Sirenen nu sterven, er was immers iemand gepasseerd die hun zag had gehoord, en wierpen zich vanaf de klippen in zee waar zij hun dood tegemoet gingen. Sindsdien wordt de plek de Sireniden genoemd en is het veilig om die te passeren. Naast bovengenoemde namen zijn er nog enkel andere in omloop. Zie hiervoor de Sirenen.

Stamboom:

Achelous Melpomene / Terpsichore / Sterope 2 - -
Aglaope -
-

Bronnen:

©2014 Maarten Hendriksz