Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Aglaurus 2

Aglaurus 2 is een dochter van de Atheense koning Cecrops 1 en diens vrouw Aglaurus 1. Zij heeft nog een broer, Erysichthon 1, die op jonge leeftijd sterft, en twee zussen: Herse 2 en Pandrosus. Het zijn alle drie beeldschone meisjes waar een god verliefd op kon worden. Zo raakt de oorlogsgod Ares 1 eens smoorverliefd op Aglaurus 2, brengt de nacht bij haar door, en verwekt een dochter Alcippe 1.

De mand van Athena

Voor wat de verdere gebeurtenissen van Aglaurus 2 en haar zussen betreft zijn er verschillende mythen in omloop. Zo krijgt de zus van Aglaurus 2, Pandrosus, eens van de godin Athena een mand met inhoud in bewaring. De godin verbiedt haar echter uitdrukkelijk om in de kist te kijken. Aglaurus 2 kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en wil in de kist kijken. Zij scheldt haar zussen, die in eerste instantie weigeren, uit voor bangerds, peutert de kopen los, en opent de kist. De andere twee kunnen daarop hun nieuwsgierigheid niet bedwingen en kijken ook in de kist

Daarin zien ze een kind liggen, Erichthonius 2, dat omwikkeld was door een slang. Een kraai had alles gezien en verklapte de gebeurtenis aan Athena. Volgens de ene mythe worden de drie zussen daarop gedood door de slang. Volgens een andere mythe werden ze, door de woede van Athena, krankzinnig en stortten zij zich gedrieën van de Acropolis.

Hermes, de vrijer

Hermes en Aglaurus

Weer een andere mythe vertelt het volgende verhaal. De boodschappergod Hermes was eens verliefd geworden op Herse 2, en ging regelmatig ’s nachts naar haar slaapkamer. Op een gegeven moment had Pandrosus dit in de gaten en vraagt, in aanwezigheid van Aglaurus 2, Hermes naar de reden van zijn komst. Deze zegt daarop: ‘Ik kom voor Herse 2, wees haar minnaar alsjeblieft ter wille.’ Daarop kijkt Aglaurus 2 hem aan en vraagt voor haar bemiddeling een groot gewicht aan goud. Zolang hij dat niet geeft moet hij maar buiten het paleis blijven. Daarop vertrekt Hermes.

Die nacht slaapt Aglaurus 2 slecht, door toedoen van Athena ze is jaloers op haar zus en denkt aan haar eigen affaire met Ares 1. Ook Hermes is wondermooi en Aglaurus 2 bedenkt allerlei snode plannen hoe zij de god kan veroveren, maar kan niets verzinnen, terwijl Hermes elke nacht de slaapkamer van Herse 2 binnensluipt. Ze zou wel willen sterven om het maar niet te hoeven zien. Verteerd vanwege het geluk van Herse 2 is Aglaurus 2 overdag zichzelf niet meer, is onrustig, en kreunt het ’s nachts uit van de stille wanhoop. Uiteindelijk besluit ze voor de deur van haar zusters slaapkamer post te vatten om de god de toegang te weigeren en zelf een kans te wagen.

Wanneer deze weer komt aansluipen, gebiedt zij hem: ‘Stop, niet verder, ik ga hier niet vandaan voordat ik u hier verjaagd heb.’ Daarop zegt Hermes direct: ‘Dat is dan afgesproken!’, en opent met zijn staf de slaapkamerdeur. Maar als Aglaurus 2 hem wil tegenhouden kan ze zich niet meer verroeren. Langzaam wordt ze koud en veranderd haar lichaam in steen. Zo bewaakt Aglaurus 2 alle dagen de kamer van haar zus terwijl Hermes doorgaat met zijn nachtelijke bezoekjes.

Stamboom:

Cecrops 1 Aglaurus 1 Zeus Hera
Aglaurus 2 Ares 1
Alcippe 1

Bronnen:

©2014 Maarten Hendriksz