Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Agrius 2

De in Calydon geboren Agrius 2 is een zoon van Porthaon en Euryte 1. Hij heeft vier broers: Oeneus 1, Alcathous 2, Melas 1 en Leucopeus, en een zus Sterope 2. Agrius 2 trouwde met een onbekend gebleven vrouw en verwekt bij haar zes zoons: Celeutor, Lycopeus, Melanippus 6, Onchestus 1, Prothous 2 en Thersites. Oeneus 1, de broer van Agrius 2, wordt koning van Calydon.

Wanneer Tydeus een complot tegen zijn vader Oeneus 1 beraamt en zijn eigen broer Olenias of Alcathous 2 vermoord, wil Agrius 2 wraak nemen. Maar Tydeus weet tijdig uit Calydon te vluchten en zo aan de wraak van Agrius 2 te ontkomen. Daarop ontnemen de zes zoons van Agrius 2 koning Oeneus 1 het koningschap en geven dat aan hun vader. De jongens mishandelen Oeneus 1 en sluiten hem daarna levend op.

Jaren later verschijnt Diomedes 1, de zoon van Tydeus, onopgemerkt vanuit Argos en doodt vier van de zes zoons van Agrius 2: Celeutor, Lycopeus, Melanippus 6 en Prothous 2. De andere twee zoons, Onchestus 1 en Thersites weten tijdig te ontsnappen naar de Peloponnesus. Daarna zet Diomedes 1 koning Agrius 2 uit de macht en stelt als nieuwe koning Andraemon 1 aan die met de dochter van Oeneus 1, Gorge 1, getrouwd was. Berooid en oud moet Agrius 2 het land ontvluchten en slaat eenzaam en verlaten de hand aan zichzelf.

Stamboom:

Porthaon Euryte 1 - -
Agrius 2 -
Celeutor, Lycopeus, Melanippus 6, Onchestus 1, Prothous 2, Thersites

Bronnen:

©2014 Maarten Hendriksz