Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Agylleus

Agylleus is een zoon van Heracles die deze bij een onbekende moeder verwekt in Cleonae. Net als zijn vader heeft hij een groot lichaam met enorme schouders en torent hoog boven de andere mensen uit. Maar anders dan zijn vader mist hij diens enorme lichaamskracht en is een weke, uit de krachten gegroeide jongeman, wankel en met zwakke spieren, maar blaakt wel van zelfvertrouwen die van Apollo zienersgaven heeft gekregen.

Wanneer het leger van de Zeven tegen Thebe uitrukt gaat hij mee als één van de soldaten uit Cleonae. Halverwege de opmars, wanneer begrafenisspelen ter ere van het kind Opheltes 1 worden georganiseerd, neemt Agylleus de uitdaging van Tydeus aan voor een worstelwedstrijd.

worstelwedstrijd met Tydeus

Nadat ze zich met olie hebben ingesmeerd en met zand overdekt, betreed het tweetal de arena en grijpen elkaar beet met wijd gespreide armen. Onmiddellijk boog de kleinere Tydeus door de knieën en trok Agylleus naar beneden tot zijn eigen niveau. Vanwege de grotere kracht van Tydeus kon de grotere Agylleus niet anders doen dan meebuigen. Daarop worstelen zij lange tijd met elkaar, terwijl ze allerlei grepen op elkaar uitproberen, totdat het zweet beiden van het lichaam gutst.

Maar Tydeus is duidelijk sterker en glijdt onder de greep van Agylleus vandaan, tilt hem op, en werpt hem op zijn rug op de grond. Snel springt Tydeus op zijn tegenstander en past een wurggreep toe. Vol schaamte spartelt Agylleus nog een beetje tegen maar moet uiteindelijk opgeven. Na enige tijd staat hij op en loopt beschaamd weg van zijn tegenstander die hem met smalende woorden najouwt.

Enige dagen later in de nacht, nadat het leger van de Zeven in het nauw is gebracht door de Thebanen, gaat een kleine groep van hen op weg om de slapende Thebanen te overvallen. Agylleus leent daarbij de wapens van de vechtlustige Nomius 2, omdat de boog en pijlen van Heracles geen nut hebben in de strijd temidden van de bedrieglijke schaduwen.

De overval slaagt en Agylleus weet samen met de anderen meerdere Thebanen te doden. Zo doorsteekt hij met zijn zwaard de borst van de zanger Ialmenus 2 en doorboorde daarna de hand die de lier nog vasthield.

Stamboom:

Heracles - - -
Agylleus -
-

Bronnen:

©2014 Maarten Hendriksz