Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Alcmenor

De bruiloft van de Danaiden en Aegyptiden

Alcmenor wordt in Egypte geboren als één van de vijftig zoons die zijn vader, Aegyptus 1, bij zeven verschillende vrouwen verwekt. De moeder van Alcmenor is een onbekend gebleven Arabische vrouw bij wie Aegyptus 1, naast Alcmenor, nog negen andere zoons verwekt met de namen: Agenor 5, Alces, Chaetus, Chalcodon 2, Diocorystes, Euchenor 2, Hippolytus 2, Hippothous 3 en Istrus 1.

Wanneer zijn vader Aegyptus 1 ruzie krijgt met diens broer, Danaus 1, over de heerschappij van Egypte, vlucht Danaus 1, samen met zijn vijftig dochters de Danaiden in het geheim naar Argos in Griekenland, op een schip dat hij met hulp van Athena had gebouwd.

Als Aegyptus 1 er enige tijd later achter komt dat Danaus 1 met zijn vijftig dochters is vertrokken stuurt hij zijn vijftig zoons achter Danaus 1 aan. Hij beveelt hen om Danaus 1 te doden en elk met een dochter van zijn broer te trouwen. Als ze daar niet in slagen hoeven zij, wat Aegyptus 1 betreft, ook niet meer in Egypte terug te keren.

De zoons vinden Danaus 1 en zijn dochters uiteindelijk in Argos waar ze met elk met één van de meisje trouwen. Zo wordt Hippomedusa de vrouw van Alcmenor, maar wordt hij in de eerste huwelijksnacht door haar vermoord. Zie voor het volledige verhaal bij de Danaiden.

Stamboom:

Aegyptus 1 Arabische vrouw Danaus 1 Atlantia / Phoebe 3
Alcmenor Hippomedusa
-

Bronnen:

©2014 Maarten Hendriksz