Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Amphithea 3

Amphithea in gesprek met Autolycus

Amphithea 3 is de vrouw van Autolycus 1, en grootmoeder van Odysseus, die in de buurt van de berg Parnassus in Phocis woonden. Samen hebben ze twee dochters, Polymede en Anticlea, en enkele zoons waarvan er een Aesimus heette. De dochter Anticlea trouwde met koning Laertes van Ithaca en de andere dochter, Polymede, met Aeson. Deze dochters brengen elk een beroemde zoon ter wereld, Anticlea Odysseus, en Polymede Iason. Maar ook Aesimus zou later een zoon verwekken, Sinon, die een belangrijke rol speelde in de Trojaanse Oorlog.

Wanneer Amphithea 3 en haar man Autolycus 1 eens op bezoek gaan bij Anticlea, op Ithaca, is deze net bevallen van haar zoontje Odysseus. Na het eten zet de min van Odysseus, Euryclia, het kleine kind op schoot bij Autolycus 1, en zegt tegen hem: ‘Autolycus 1, bedenk nu zelf de naam die je wilt geven aan de geliefde zoon van je dochter, het kind waar zij zoveel om hebben gebeden.’ Daarop zegt Autolycus 1 tegen Laertes en zijn dochter: ‘Geliefde schoonzoon en dochter, geef hem de naam die ik je noem. Hij zal Odysseus heten, en als hij eenmaal volwassen is moet hij naar mijn paleis komen. Dan zal ik hem iets schenken en hem in blijdschap weer terugsturen naar huis.

Wanneer Odysseus jaren later op bezoek gaat bij zijn grootouders drukt Amphithea 3 haar kleinzoon liefdevol aan haar boezem en kust hem op zijn hoofd om hem zo liefdevol welkom te heten. De dag erop doet Odysseus mee aan een zwijnenjacht en loopt een wond op waar Euryclia hem, vele jaren later, weer aan herkende toen hij na twintig jaar afwezigheid weer naar thuis terugkeerde uit de Trojaanse Oorlog.

Stamboom:

- - Hermes Chione 2 (Philonis)
Amphithea 3 Autolycus 1
Polymede, Anticlea, Aesimus, nog enkele zoons

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz