Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Anius

Anius is een zoon die de goddelijke Apollo in Chersoneus verwekte bij de sterfelijke Rhoeo. De vader van Rhoeo, Staphylus, die geloofde dat ze door een sterfelijke man was verleid, werd boos en sloot zijn dochter op in een kist. Deze kist wierp hij in zee die op het eiland Delos aanspoelde. En Rhoeo, die zo op wonderlijke wijze was gered, lag de baby op het altaar van Apollo en bad tot de god om het leven van zijn eigen kind te redden. Daarop verborg Apollo het kind een tijdje, maar dacht later na over de opvoeding van zijn zoon en onderwees hem in de kunst van het voorspellen.

Ziener

Anius groeit op tot een uitstekende ziener en besluit zich uit vrije wil aan te sluiten bij het leger van de wijze Rhadamanthys van Kreta, waar hij het tot generaal weet te schoppen. Als dank voor zijn bewezen diensten stelt Rhadamanthys Anius aan als koning over het eiland Delos. Bij een onbekende vrouw verwekt Anius op Delos twee zoons: Andros 1 en Thasius. Hij wordt bij zijn vrouw ook vader van de drie dochters Elais, Spermo en Oeno die van Dionysus 2 de bijzondere gave kregen om alles wat ze aanraakten te veranderen in koren, wijn of olijven. Deze drie meisjes zouden later bekend komen te staan als de Oenotropae (Wijnbouwsters).

Aankomst Agamemnon

Anius en Agamemnon

Wanneer de Grieken met hun immense vloot naar Troje zeilen om de schaking van Helena door Paris te wreken stoppen zij bij Delos om voedselvoorraden in te slaan voor hun leger. Zo komen ze ook bij koning Anius die de legerleider van de Grieken, Agamemnon, gastvrij ontvangt en, samen met zijn dochters, van het benodigde voedsel voorziet. Maar Agamemnon is niet tevreden met deze eenmalige bijdrage en wil de drie dochters van Anius onder dwang van wapens meenemen naar Troje. Daar moeten zij dan regelmatig de voedselvoorraden van het leger aanvullen met hun bijzondere talenten.

Vlucht Oenotropae

De meisjes weten te vluchten, één van hen gaat naar Euboea, en de twee anderen naar het eiland Andros 2 waar hun broer Andros 1, namens hun vader, de scepter voert. Maar Agamemnon is vastbesloten om de meisjes aan zijn leger toe te voegen en gaat ze achterna. Daar aangekomen levert Andros 1 zijn zussen op laffe wijze uit aan Agamemnon. Maar de meisjes smeken Dionysus 2 om hen te helpen en hij verandert hen in witte duiven. Ook met zijn andere zoon, Thasius, heeft Anius geen geluk. Hoewel hij, net als zijn vader, priester van Apollo is wordt hij, tijdens de jacht, door zijn eigen honden opgegeten waardoor Anius kinderloos op zijn eiland achterblijft.

Aeneas

Ruim tien jaar later arriveert de Trojaan Aeneas met zijn vader Anchises 1 op het eiland waar Anius, voor de oorlog, vriendschappelijke betrekkingen mee onderhield. Nadat zij wierook en wijn op het vuur hebben gestort gebruiken zij samen een maaltijd en wisselen hun belevenissen uit. Aeneas vertelt hoe hij uit Troje heeft moeten vluchten, nadat de Grieken de stad hebben platgebrand, terwijl Anius hem de droevige gebeurtenissen van zijn kinderen aan hem toevertrouwt. De volgende dag bezoeken ze samen de tempel van Apollo, en adviseert het orakel Aeneas om naar het land op zoek te gaan waar zijn volk oorspronkelijk was ontsproten. Als Aeneas weer vertrekt doet Anius hem uitgeleide en geeft ten afscheid aan Anchises 1 een scepter, en aan Aeneas een mengvat dat hij zelf ooit had gekregen van de gastvriend Therses uit Boeotië.

Stamboom:

Apollo Rhoeo - -
Anius -
Andros 1, Thasius, Elais, Spermo, Oeno

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz