Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Argiope 3 - Telephassa - Carmenta

De lieftallige Argiope

Argiope 3, die ook Telephassa of Carmenta in het Latijns wordt genoemd, werd geboren in de stad Sidon in Phoenicië. Nadat Agenor 3 vanuit Egypte naar Phoenicië was geëmigreerd trouwde Argiope 3 met hem en kregen ze samen vijf kinderen: een dochter Europa 2 en de vier zoons Cadmus, Phoenix 2, Phineus 1 en Cilix.

Nadat Europa 2 door Zeus was ontvoerd is Agenor 3 radeloos. Hij stuurt al zijn kinderen op pad om haar te zoeken en vertelt hen bovendien dat ze niet terug hoeven te keren als ze Europa 2 niet kunnen vinden. Ook Argiope 3 gaat met haar zoons mee op de zoektocht. Maar als ze Europa 2 niet kunnen vinden besluiten ze allemaal om niet terug te keren naar huis en vestigen zich op diverse plaatsen in Klein-Azië. Alleen Argiope 3 en Cadmus besluiten om in Thracië te gaan wonen.

Nadat Argiope 3 gestorven was, en Cadmus haar begraven had, werd hij vriendelijk ontvangen door de Thraciërs. Vervolgens ging hij naar Delphi om inlichtingen te vragen over Europa 2. Het orakel vertelde Cadmus dat hij zich over Europa 2 geen zorgen moest maken, maar een koe als gids moest kiezen, en een stad stichten op de plek waar ze van vermoeidheid neer zou vallen.

Stamboom:

- - Poseidon Libya 1
Argiope 3 Agenor 3
Cadmus, Phoenix 2, Cilix, Phineus 1, Europa 2

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz