Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Argus 3 - Panoptes - Alziende

Argus 3, die ook Panoptes wordt genoemd, is vooral bekend als de Alziende bewaker van Io. Van wie Argus 3 afstamde is echter minder eensluidend. Hij was of een Aardgeborene, de zoon van Gaea, of de zoon van Argus 1 en diens vrouw Ismene 1. Maar deze Ismene 1 wordt ook weer als de vrouw van Argus 3 genoemd. Dan weer zijn er schrijvers die stellen dat Argus 3 een zoon was van Agenor 4 of de Riviergod Inachus 1 en is er nog een vijfde variant waarbij Argus 3 een zoon is van Arestor 1 en Mycene 1.

Oersterk en Alziend

In alle situaties is Argus 3 een oersterke man met honderd ogen in zijn hoofd, waar er altijd wel een aantal van open zijn, die gelijktijdig naar alle kanten kijken. Met zijn oerkracht doodt hij met blote handen een stier 4 in Arcadië, die daar verwoestingen aanrichtte. Argus 3 vilt het beest en draagt sinds die tijd de huid als kledingstuk. Zo gekleed doodt hij in Arcadië ook een Satyr wanneer die het vee van de Arcadiërs rooft. Voorts doodde Argus 3 de moordenaars Telchis en Thelxion nadat deze twee de tirannieke Apis 1, koning van Argos, vermoord hadden. Met zijn vele ogen houdt Argus 3 ook Echidna, de dochter van Gaea en Tartarus 1, in de gaten die voorbijgangers ontvoert. Wanneer zij in slaap valt maakt Argus 3 ook aan het leven van dit wangedrocht een einde.

Opdracht van Hera

Argus en Hermes

Toen de godin Hera ontdekte dat haar man Zeus het bed gedeeld had met Io, veranderde Zeus het meisje in een witte koe en gaf haar als geschenk aan zijn vrouw. Om te voorkomen dat Zeus nog eens een bezoek zou brengen bij Io, liet Hera de koe bewaken door Argus 3. Hij ging op wacht staan bij het dier terwijl hij twee van zijn honderd ogen telkens een korte pauze liet rusten. Maar al zijn andere ogen bleven wijd geopend en hielden de omgeving scherp in de gaten. Bij daglicht mag Io van hem grazen, maar als de zon is weggezakt sluit hij haar op en moet ze, geketend, op de grond liggen. Zo zwerft zij overdag, terwijl ze klaaglijk loeit, langs de oevers van haar vader, die zijn dochter wel herkent maar niets kan doen. Argus 3 die dit in de gaten heeft jaagt vervolgens de koe op, en geeft bevel om onbekende paden in te slaan, over rotsen en door wildernissen. Wanneer ze even wil gaan liggen om uit te rusten slaat Argus 3 haar met zijn zweep en jaagt het meisje voort. Dit gaat wekenlang door tot het moment dat er in Argos, in de buurt van Nemea, plotseling de tonen van een fluit klinken.

Betoverende muziek

Deze muziek bleek van een herder te komen die aan het spelen was voor zijn kudde. Io blijft staan en ook Argus 3 gaat op een rotsblok zitten en zegt: ‘Wie u ook bent, kom bij mij zitten. Hier op mijn rots in de schaduw van die prachtige boom.’ De herder knoopt een gesprek aan met de reus en vertelt verhalen uit het verleden die hij afwisselt met het spelen van een betoverende melodie. Terwijl de dag verstrijkt worden de oogleden van Argus 3 steeds zwaarder door de melodie en valt het ene na het andere oog in slaap. Argus 3 probeert zich hier nog tegen te verzetten maar kan niet voorkomen dat zijn ogen zich blijven sluiten. Uiteindelijk gaat ook het laatste oog dicht en valt Argus 3 in een diepe slaap met zijn hoofd op het rotsblok. Dan slaat Hermes toe, want hij was degene die zich in opdracht van Zeus als herder had vermomd, en doodt met zijn zwaard de slapende reus. Bedroefd zag Hera wat er gebeurd was en besloot om de ogen van Argus 3 te vereeuwigen. Vanuit zijn paarse bloed steeg een prachtige vogel met een bloemrijk gekleurd verenkleed op en werd de pauw geboren. En op zijn staart prijken de ogen van Argus 3 als sterren aan de hemel.

Stamboom:

Agenor 4 / Inachus 1 / Arestor 1 / Argus 1 / - - / - / Mycene 1 / Ismene 1 / Gaea Asopus 1 Metope 2
Argus 3 Ismene 1
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz