Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Asterius 4 - Minotaurus

Omdat koning Minos 1 van Kreta de stier 1, die Poseidon hem gestuurd had, niet aan Poseidon geofferd had werd de god kwaad. Uit wraak laat hij Pasiphae 1, de vrouw van Minos 1, verliefd worden op de stier 1. In haar verliefdheid laat Pasiphae 1 de uitvinder Daedalus een holle houten koe op wielen maken. Dit met een koeienhuid omhulde gevaarte werd in de wei gerold waar de stier 1 graasde, en Pasiphae 1 erin kroop. Dan bespringt het beest de houten koe en maakt Pasiphae 1 zwanger. Negen maanden later baart zij een tweeslachtig wezen dat ze de naam Asterius 4 geeft. Het kind had de kop en schouders van een stier maar zag er verder als een normale jongen uit.

Asterius, de Minotaurus

Labyrint

Minos 1 gruwt van het monster, noemt het een Minotaurus, en laat Daedalus een ondergronds labyrint bouwen waar hij het tweeslachtige wezen in opsluit. Dit labyrint zit zo ingewikkeld in elkaar dat je, eenmaal er in opgesloten, nooit meer de ingang kan vinden. Daar leeft Asterius 4 vele jaren onder de grond en wordt steeds woeste en woester. Tweemaal in achttien jaar is er voor hem iets in het labyrint te beleven. Dan worden er zeven jonge jongens en maagdelijke meisjes uit Athene levend in het Labyrint opgesloten die als voer voor Asterius 4 moeten dienen. Asterius 4 jaagt de indringers in zijn domein woedend op, en als hij één van hen te pakken had doodde hij het kind en verslond dat met huid en haar.

Theseus

Dan breekt er, na achttien jaar, voor de derde keer het moment aan dat kinderen opgesloten zullen worden in het labyrint. Onder hen bevindt zich de held Theseus. Deze daalt vrijwillig af in het labyrint, terwijl hij een kluwen wol afrolt om de weg terug te kunnen vinden, en gaat op zoek naar de Minotaurus. Als ze elkaar treffen volgt er een felle worsteling tussen de ruig behaarde Asterius 4 en de sterke Theseus. Uiteindelijk bedwingt Theseus de Minotaurus, duwt zijn kop naar de grond, en slaat hem met zijn vuisten dood. Daarna keert Theseus terug naar de bovenwereld door de afgerolde kluwen wol te volgen naar de ingang

Stamboom:

stier 1 Pasiphae 1 - -
Asterius 4 -
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz