Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Athamas 1

Athamas 1 is een zoon van Aeolus 1, de zoon van Hellen 1, en zijn vrouw Enarete, die in Aeolië wordt geboren. Zijn vader was, na de zondvloed, de eerste koning die over de Aeoliërs regeerde. Athamas 1 heeft negen broers die net als hij, door zijn vader worden aangesteld om als koning over een gebied in Griekenland te heersen. Hun namen waren: Cretheus 1, Deion, Diores 4, Macareus 2, Magnes 2, Mimas 4, Perieres 1, Salmoneus en Sisyphus. Daarnaast heeft Athamas 1 nog vijf zussen met de namen: Alcyone 1, Calyce 1, Canace, Perimede 1 en Pisidice 1.

Eerste huwelijk

Eenmaal volwassen trouwt Athamas 1 met Nephele 1 en krijgt van zijn vader het gebied Boeotië om over te regeren. Hij gaat in de stad Orchomenus wonen en verwekt bij Nephele 1 een zoon Phrixus 1, en de dochter Helle. Wanneer Demodice, de vrouw van zijn broer Cretheus 1, verliefd wordt op zijn zoon Phrixus 1, maar deze liefde niet wederkerig is, beschuldigde ze Phrixus 1 bij Cretheus 1. Geroerd door dit verhaal gaat Cretheus 1 naar zijn broer Athamas 1 en dringt er bij hem op aan om zijn zoon ter dood te brengen. Daarop kwam Nephele 1 tussenbeide bij de broers en voorkwam dat Athamas 1 zijn zoon doodde.

Tweede huwelijk

Door deze discussie verliest Athamas 1 de belangstelling voor Nephele 1 en verstoot haar. Vervolgens trouwt hij met Ino, de dochter van Cadmus en Harmonia 1 uit Thebe. Bij haar verwekte Athamas 1 opnieuw twee kinderen, de zoons Learchus en Melicertes. Op een gegeven moment komt de boodschappergod Hermes naar het huis van Athamas 1 en geeft de pasgeboren zoon van Zeus, Dionysus 2, aan Ino om als pleegmoeder te verzorgen. Uiteraard neemt Ino dit kind van haar zus Semele liefdevol op, maar roept daarmee wel de wrok van Hera over zich af. Vol wrok gaat de godin dan ook op het huis van Athamas 1 af en veroorzaakt daar veel ellende.

Een vals orakel

In eerste instantie zorgt Hera ervoor dat Ino jaloers wordt op de kinderen, Phrixus 1 en Helle, uit het eerste huwelijk van Athamas 1, en een plan beraamde om hen te doden. Ze laat het zaaigoed voor het komende seizoen roosteren waardoor dat niet opkomt en er een grote hongersnood dreigt in Boeotië. Athamas 1 weet niets van de daden van Ino en stuurt een bediende naar het orakel van Delphi om een oplossing voor het probleem te vragen. Maar Ino instrueerde de bediende een vals antwoord te geven bij zijn terugkeer uit Delphi. Hij moest Athamas 1 vertellen dat de plaag zou eindigen als Athamas 1 zijn zoon Phrixus 1 aan Zeus zou offeren.

Dood van Ino

In eerste instantie weigert Athamas 1 de opdracht van het orakel uit te voeren. Maar onder druk van de bevolking, en de dreigende hongersnood, stemt Athamas 1 uiteindelijk toch in. Maar Nephele 1, de verstoten vrouw van Athamas 1, voorkwam dat hij zijn zoon kon offeren en liet Phrixus 1 en zijn zus Helle op de vliegende Ram 1 met de Gouden Vacht ontsnappen. Intussen had ook de dienaar spijt gekregen van zijn valse bericht en onthulde aan Athamas 1 wat Ino hem had opgedragen te vertellen. Athamas 1 wordt woedend als hij dit verhaal hoort en geeft bevel om zijn vrouw Ino en haar zoon Melicertes ter dood te brengen. Daarop hult Dionysus 2 zijn pleegmoeder in een wolk en laat haar verdwijnen. Ook Dionysus 2 verdween en zo blijft Athamas 1 alleen in het paleis achter met zijn zoon Learchus.

Derde huwelijk

Daar verzorgt hij zelf de pasgeboren Learchus, en legt hem van tijd tot tijd aan zijn eigen borst om hem zijn moeder te doen vergeten. Maar Athamas 1 bleef niet lang alleen, vergat zijn passie voor Ino, en trad voor de derde keer in het huwelijk. Ditmaal viel zijn keuze op Themisto 2, de dochter van Hypseus 1, bij wie Athamas 1 een zevental zonen verwekte. Hun namen waren: Erythrius, Leucon 1, Orchomenus 4, Schoeneus 2, Sphincius en de tweeling Porphyrion 2 en Ptous. Vele jaren later ontdekte Athamas 1 dat Ino op de Parnassus was, waar ze deelneemt aan de wilde feesten van de Bacchanten, en stuurde een bediende op pad om haar naar huis te brengen.

Themisto

Toen Ino werd thuisgebracht bedacht Themisto 2 een plan om de zoons van Ino te vermoorden omdat ze bang was dat haar zoons geen aanspraak meer konden maken op de troon. Tegen een bediende zegt ze om haar eigen kinderen in het wit te kleden en die van Ino in het zwart. Maar de bediende vergiste zich en verwisselde de kleding. Themisto 2 verborg zich in het paleis en wachtte het moment af dat de kinderen met zwarte kleding zouden langskomen. Toen dit gebeurde sloeg zij vanuit haar schuilplaats toe en doodde zo, onbewust, haar eigen kinderen. Als Themisto 2 dit even later ontdekt is ze radeloos en pleegt zelfmoord. Maar nog is Hera niet tevreden en stuurt de Wraakgodin Tisiphone 1 op Athamas 1 af en maakt Athamas 1 waanzinnig waardoor hij niemand meer herkende.

Waanzin van Athamas

De waanzinnige Athamas

In zijn waanzin gaat Athamas 1 op jacht, ziet zijn zoon Learchus aan voor een hert, en zet de achtervolging in. De jongen vlucht angstig voor zijn vader maar die pakt zijn boog en schiet Learchus een pijl door het hart. Lachend betast Athamas 1 het levenloze ‘dier’ en keert terug naar het paleis waar hij luid om zijn zoon roept om hem het verhaal over de geslaagde jacht te vertellen. In de hal bespeurt hij zijn andere zoon, Melicertes, die net met Ino was teruggekeerd, en een ketel water boven het vuur hing. Allerlei nonsens uitroepend, ziet Athamas 1 hem voor een lekkere buit aan, grijpt de jongen beet, en stopt hem in het warme water waarna hij het vuur oprakelt.

Dood van Ino

Terwijl Melicertes hartverscheurend ‘Pappa, wat doe je?’ schreeuwde kon niemand van de bedienden hem helpen. Dan komt Ino als een stormwind naar binnen rennen en rukt haar halfdode zoon uit de ketel. Ze neemt hem in haar armen en vlucht het paleis uit de bossen in. Daarop achtervolgde Athamas 1 Ino over de heuvels en weet haar uiteindelijk in te halen bij de kust. Daar klaagt Ino tegen Zeus: ‘U hebt me een mooie beloning gegeven, Zeus, voor de verzorging van uw zoon Dionysus 2. Kijk naar deze jongen, half verbrand en bijna dood. Als dit nog niet genoeg voor u is, sla dan nu moeder en zoon met uw genadeloze bliksem neer.’ Uiteindelijk smeekt ze Poseidon om haar te helpen en springt Ino plotseling met haar kind in zee en verdwijnt voor de ogen van Athamas 1 onder de golven.

Verbannen

Kort daarna wordt de waanzinnige Athamas 1 door de bevolking uit Boeotië verbannen en vraagt hij radeloos van verdriet aan het orakel waar hij zich moet vestigen. Het orakel antwoordde dat Athamas 1 zich moet vestigen op een plek waar hij door wilde dieren onthaald zou worden. Na een groot gebied doorkruist te hebben stuitte Athamas 1 op wolven die zich aan het voeden waren met stukken schapenvlees. De schuwe dieren gaan er vandoor als ze Athamas 1 zien en laten het vlees dat ze aan het eten waren achter. Daar bleef Athamas 1 tot aan zijn dood wonen en noemde die plek, Athamantië, naar zichzelf.

Stamboom:

Aeolus 1 Enarete - -
Athamas 1 Nephele 1
Phrixus 1, Helle

Aeolus 1 Enarete Cadmus Harmonia 1
Athamas 1 Ino
Learchus, Melicertes

Aeolus 1 Enarete Hypseus 1 Nimf 4
Athamas 1 Themisto 2
Erythrius, Leucon 1, Orchomenus 4, Porphyrion 2, Ptous, Schoeneus 2, Sphincius

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz