Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Autolycus 1

Autolycus, de dief en praatjesmaker

Autolycus 1 is de zoon van Hermes en Chione 2 (Philonis), de dochter van Daedalion, die in Phocis op de berg Parnassus werd geboren. Apollo had echter dezelfde nacht ook met de veertienjarige Chione 2 geslapen en ze bevalt, naast Autolycus 1, ook van Philammon 2 en waren de zuigelingen dus tweelingbroers met verschillende vaders. Hermes gaf zijn zoon het talent om een bekwame dief te worden die niet gegrepen kon worden. Zo werd Autolycus 1 een ware zoon van zijn vaders kunsten en was gehaaid in elk soort diefstal. Hij liet alles dat hij in handen kreeg verdwijnen, kon alles dat zwart was wit praten en overtrof iedereen met zijn listen en leugens. Autolycus 1 trouwt met Amphithea 3, gaat in Corinthe of op de berg Parnassus wonen, en krijgen samen de twee dochters; Anticlea en Polymede, en enkele zoons waarvan er één Aesimus heette.

Diefstallen

Net als zijn vader mag Autolycus 1 graag het vee van iemand anders stelen en dat aan zijn eigen kudde toevoegen. Zo steelt hij in Euboea eens de koeien van koning Eurytus 2 en weet het zo te draaien dat Heracles verdacht wordt. Maar zijn slachtoffers zijn soms ook niet dom. Als Autolycus 1 het vee van Sisyphus blijft stelen, en de dief maar niet gegrepen kon worden, verdenkt Sisyphus op een bepaald moment Autolycus 1. Diens kudde werd maar groter en groter, terwijl hij er zelf steeds minder overhield. Om de dief te vangen zette Sisyphus merktekens op het vee en toen er weer koeien werden gestolen ging hij naar Autolycus 1. Als hij daar aankomt, herkende Sisyphus zijn eigen dieren aan de merktekens en neemt ze mee terug. Terwijl hij daar verbleef verleidde Sisyphus Anticlea, de dochter van Autolycus 1, en maakte haar zwanger van Odysseus. Kort daarop ontdekt Autolycus 1 de zwangerschap van zijn dochter en huwelijkt haar snel uit aan Laertes om ontdekking van haar vroegtijdige ontering te voorkomen.

Tocht van de Argonauten

Ook andere zaken stonden in de warme belangstelling van Autolycus 1. Zo dringt hij eens het huis van Amyntor 1 in Eleon binnen en steelt daar een leren helm. Deze helm had geen kam of pluim maar aan de binnenzijde een netwerk van sterke riemen en gevoerd met vilt. De rand was aan de buitenkant versierd met twee rijen blinkend witte tanden van een everzwijn. Later geeft Autolycus 1 deze helm weer aan Amphidamas 1 van Cythera, maar komt dit kunststuk, via een paar omwegen en vele jaren later, bij zijn kleinzoon Odysseus terecht. Ondanks de diefstallen is Autolycus 1 ook in staat tot meer eervolle daden. Zo is hij één van de onderwijzers van Heracles, die hem worstelen leert, en hij neemt jaren later ook deel aan de Tocht van de Argonauten.

Naamgeving Odysseus

Als Odysseus wordt geboren gaan Autolycus 1 en zijn vrouw naar Ithaca om met hun nieuwe kleinzoon kennis maken. Na het eten zet de nog jonge min van Odysseus, Euryclia, het kleine kind op schoot bij Autolycus 1 en zegt tegen hem: ‘Autolycus 1, bedenk nu zelf de naam die je wilt geven aan deze geliefde zoon van je dochter, het kind waar ze zoveel om hebben gebeden.’ Dan zegt Autolycus 1 tegen Laertes en zijn dochter: ‘Geliefde schoonzoon en dochter, geef hem de naam die ik je zal noemen. Odysseus zal hij heten, en als hij eenmaal volwassen is moet hij naar mijn paleis komen. Dan zal ik hem iets schenken en hem in blijdschap weer terugsturen naar huis.

Odysseus gewond

Toen Odysseus volwassen begon te worden ging hij dus op bezoek bij zijn grootouders en werd hartelijk ontvangen door Autolycus 1, die hem in zijn armen sloot. Onmiddellijk geeft Autolycus 1 opdracht aan zijn zoons om een lekkere maaltijd te bereiden, en belooft Odysseus dat hij de volgende dag mag deelnemen aan de zwijnenjacht. Als Odysseus de volgende avond met de zoons van Autolycus 1 terugkeert, is hij aan zijn been gewond door een everzwijn. Dan verzorgt Autolycus 1 zijn kleinzoon en stuurde Odysseus, zoals hij bij zijn geboorte beloofd had, met vele prachtige geschenken naar huis.

Stamboom:

Hermes Chione 2 (Philonis) - -
Autolycus 1 Amphithea 3
Polymede, Anticlea, Aesimus, nog enkele zoons

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz