Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Britomartis - Dictyna - Laphria - Aphaea

Britomartis vlucht in zee

Britomartis is een dochter van oppergod Zeus die haar verwekte tijdens een kort avontuurtje met Carme, de dochter van Phoenix 2 en Cassiopea 5 uit Phoenicië. Britomartis meed het gezelschap van mannen en verlangde ernaar om eeuwig maagd te blijven. Ze verliet haar land en ging eerst naar Argos in Griekenland waar ze het gezelschap zocht van de dochters van Erasinus, de Riviergod. Vervolgens reist Britomartis via het eiland Cephallenia, waar ze haar Laphria noemden, naar Kreta waar koning Minos 1 zijn oog op haar laat vallen. Als hij Britomartis in een amoureuze bui achtervolgt, zoekt het meisje bescherming bij enkele vissers die haar in hun netten verborgen. Vanwege dit feit werd Britomartis ook Dictyna (zij van de netten) genoemd.

Aan Minos 1 ontsnapt, verlaat Britomartis het eiland in de boot van de visser Andromedus 1. Maar ook hij kan zijn lust niet bedwingen en probeert Britomartis, vlak voordat ze in Aegina aankomen, te overweldigen. Britomartis weet nog net op tijd aan land te springen en vlucht het bos in. Daarna werd er nooit meer iets vernomen van het meisje. De Grieken vereerden haar vanwege haar moed en bouwden op de plek waar zij verdween een tempel, en noemden Britomartis voortaan Aphaea (zij die verdween).

Alternatieve versie

Volgens de schrijver Callimachus was Britomartis een Nimf, die uit Zeus en Carme werd geboren, en in de omgeving van Gortys of Caeno op Kreta leefde. Ze was een grote liefhebster van de jacht en een trouw volgelinge van Artemis. Wanneer de oude Minos 1 verliefd op haar wordt, en het meisje achtervolgde, zwerft ze wanhopig vluchtend door de heuvels van Kreta. Zich nu eens verbergend tussen oude eiken, en dan weer in de laaggelegen weiden, zwerft ze negen maanden lang over het eiland terwijl Minos 1 haar blijft achtervolgen. Uiteindelijk springt Britomartis, ten einde raad, van een hoge klip in zee. Daar komt ze terecht in het net van een visser die haar redde. Om de moed van Britomartis te eren richten de mensen van Kreta een standbeeld voor haar op in de tempel van Artemis en vereerden haar als de Godin van de netten/vissers.

Stamboom:

Zeus Carme - -
Britomartis -
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz