Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Busiris 2

De dood van Busiris

Busiris 2 is een zoon van de zeegod Poseidon en Lysianassa 3, de dochter van Epaphus 1, en heeft een broer Pygmalion 3. Busiris 2 heerste als koning over Egypte en had bij een onbekende vrouw twee kinderen, een zoon Amphidamas 3 en een dochter Melite 5. Op een gegeven moment heeft Egypte negen jaar lang te kampen met droogte en misoogsten, waardoor er hongersnood in Egypte heerst. Vanwege de nood van zijn volk vroeg Busiris 2 aan zieners uit Griekenland om hulp.

Daarop verkondigde Phrasius 2, de zoon van zijn broer die op Cyprus woonde, dat er regen zou komen als Busiris 2 elk jaar een vreemdeling zou offeren aan Zeus. Onmiddellijk de daad bij het woord voegend offerde Busiris 2 als eerste Phrasius 2, en vervolgens alle andere vreemdelingen die in Egypte terecht kwamen.

Wanneer Heracles tijdens zijn elfde werk, als hij de appels van de Hesperiden moet gaan halen, in Egypte aankomt wordt ook hij door Busiris 2 gegrepen en op het altaar gelegd. Heracles verbreekt echter zijn boeien en doodt Busiris 2 en zijn zoon Amphidamas 3, waardoor de Nijl rood kleurde van hun bloed.

Stamboom:

Poseidon Lysianassa 3 - -
Busiris 2 -
Amphidamas 3, Melite 5

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz