Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Callirhoe 2

Callirhoe 2 is de dochter van Riviergod Achelous die hij bij een onbekende vrouw in Aetolië verwekt had. Wanneer Alcmaeon, die door de Erinyen wordt achtervolgd omdat hij zijn moeder vermoord had, eens bij Achelous terecht komt krijgt hij medelijden met de jongen. De Riviergod zuivert Alcmaeon van zijn misdaad en schenkt hem bovendien zijn dochter Callirhoe 2 als vrouw. Samen met Callirhoe 2 stichtte Alcmaeon daarna in Aetolië een stad, in het gebied dat door het slib van de rivier gevormd was.

Mantel van Harmonia

Callirhoe en Alcmaeon

Samen krijgen ze twee zoons, Amphoterus 2 en Acarnan 1. Wanneer Alcmaeon enkele jaren later aan Callirhoe 2 verteld dat hij ooit in het bezit is geweest van de mantel en het halssnoer van Harmonia 1 wil zij die heel erg graag voor zichzelf hebben. Alcmaeon zegt tegen Callirhoe 2 dat hij de kledingstukken aan Phegeus 2, de vader van zijn vorige vrouw, heeft weggegeven toen hij nog waanzinnig was. Maar Callirhoe 2 is onverbiddelijk en zegt dat ze niet meer met hem wil samenleven als ze de mantel en halsketting niet krijgt.

Misleiding Phegeus

Daarop gaat Alcmaeon naar Psophis, waar Phegeus 2 woonde, doet net of hij nog steeds waanzinnig is, en vertelde hem dat hij genezen kon worden van zijn waanzin. Daarvoor moet hij echter het halssnoer en de mantel van Harmonia 1 in de tempel van Delphi ophangen en aan Apollo wijden. Phegeus 2 geloofde het verhaal van Alcmaeon en gaf de kledingstukken aan hem terug. Maar een bediende onthulde het bedrog van Alcmaeon waarop de zoons van Phegeus 2 Alcmaeon vanuit een hinderlaag overvallen en hem doodden.

Wraak

Toen Callirhoe 2 de dood van Alcmaeon vernam vroeg ze Zeus, toen die haar eens opzocht, de zoons die ze van Alcmaeon had, zodra ze volwassen waren, te helpen om wraak te nemen voor de moord op hun vader. Daarop werden de zoons plotseling volwassen en vertrokken om wraak te nemen voor de moord op hun vader. Als de twee jongemannen onderweg bij Agapenor logeren komen precies op dat moment ook de moordenaars van hun vader aan. Amphoterus 2 en Acarnan 1 aarzelen geen moment en voeren de opdracht van hun moeder uit.

Eenzame Callirhoe

Vervolgens trekken ze verder naar Psophis en vermoorden daar ook Phegeus 2 en zijn vrouw. Hoewel ze tot Tegea achterna werden gezeten door de bevolking keren de jongens veilig terug bij hun moeder en geven haar de mantel en ketting. Maar Achelous zegt dat er alleen maar ellende komt van deze kledingstukken en geeft opdracht om de ketting en mantel naar de tempel van Delphi te brengen en ze aan de god te wijden. De jongens voeren de opdracht van hun grootvader uit en reizen vervolgens door naar Epirus waar ze een nieuw stad stichten. Zo blijft Callirhoe 2 alleen achter, zonder man en zonder kinderen, maar ook zonder mantel en halsketting.

Stamboom:

Achelous - Amphiaraus Eriphyle
Callirhoe 2 Alcmaeon
Amphoterus 2, Acarnan 1

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz