Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Cercaphus

Zonnegod Helius en de Nimf Rhode

Cercaphus is één van de zeven zoons die de zonnegod Helius, ver voor de zondvloed, bij de nimf Rhode 1 verwekte. Deze zeven zoons, die tot de groep Heliaden behoren, werden geboren op het eiland Rhodos. De zes broers van Candalus zijn: Ochimus, Candalus, Macar, Tenages, Triopas 2 en Actis. Candalus heeft ook nog een zus Electryone die echter al op jonge leeftijd sterft.

Wanneer de Heliaden volwassen zijn vertelt Helius hen dat mensen die als eerste aan Athena zouden offeren altijd de aanwezigheid van de godin zouden voelen. In hun haast om aan de opdracht van hun vader te voldoen, vergeten de broers om het vuur onder het offer aan te steken. Daardoor staan de Atheners, omdat het Cecrops 1 wel lukte om als eerste te offeren, altijd in een goed blaadje bij de godin.

De broers zijn zeer begaafde mensen en blinken uit in verschillende studies, waaronder de astrologie. De meest begaafde van het stel is Tenages, waar de andere zes broers zeer jaloers op zijn. Uit afgunst wordt Tenages door de broers gedood waarna zij moeten vluchten naar het buitenland.

Cercaphus, die niets met de moord te maken had, bleef op Rhodos wonen en trouwde met Cyrbia, de dochter van zijn broer Ochimus, bij wie hij de drie zoons Cameirus 1, Ialysus 1, en Lindus 1 verwekte. Later volgt Cercaphus zijn broer Ochimus op als koning. Na de dood van Cercaphus slaagden zijn drie zoons erin om de totale macht over het eiland te grijpen en verdeelden die onder hen drieën.

Stamboom:

Helius Rhode 1 Ochimus Hegetoria
Candalus Cyrbia (Cydippe 3)
Cameirus 1, Ialysus 1, Lindus 1

Bron:

©2013 Maarten Hendriksz