Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Ceteus

Ceteus is één van de vijftig zoons van koning Lycaon 3 uit Arcadië die hij bij meerdere vrouwen verwekte. Deze zoons overtroffen alle andere mensen in arrogantie en goddeloosheid. Wanneer Zeus eens wil onderzoeken of al die verhalen op waarheid berusten gaat hij, vermomd als een arme werkman, bij de zoons op bezoek. Die nodigen de 'arme werkman' uit voor een gastmaal, en slachten als maaltijd voor de man een jongen uit het land.

De broers mengen de ingewanden van de jongen met het offer en zetten, op advies van hun oudste broer Maenalus 1, dat Zeus voor als maaltijd. Vol walging gooit Zeus de tafel omver en treft alle zoons, inclusief Ceteus, met een bliksemschicht, uitgezonderd de jongste, Nyctimus, omdat Gaea de hand van Zeus vastpakte en zo zijn woede liet bedaren.

Nadat Nyctimus het koningschap van zijn vader had overgenomen overspoelde de vloed van Deucalion de aarde die volgens de meest gangbare mythen vanwege de goddeloosheid de zoons van Lycaon 3 over de aarde werd uitgestort. Volgens Hyginus was Ceteus de vader van Megisto en Callisto, maar wordt de laatste meestal gezien als zijn zus. Dezelfde schrijver stelt ook dat Ceteus, net als Callisto en Arcas, als sterrenbeeld aan de hemel werd geplaatst, en is hij de ‘Knieler’

Stamboom:

Lycaon 3 - - -
Ceteus -
Callisto, Megisto

Bronnen:

©2013 Maarten Hendriksz