Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Charon

Charon, de veerman in de onderwereld

Charon is de onderwereldfiguur die als veerman de dode mensen overzet als zij na hun sterfelijke leven bij de onderwereld aankomen. Hoewel een God is hij een norse oude man met een grijze, en wild woekerende, baard die een versleten oude plunje draagt. Uit zijn ogen straalt een verschrikkelijk vuur en vanaf zijn schouders hangt een smoezelige rode cape. Om zijn passagiers over te zetten maakt hij gebruik van een gammel en lekkend bootje dat hij over de Acheron voortstuwt met een vaarboom en bijeengeraapte zeilen.

Voordat de pas gestorvenen in zijn bootje mogen stappen moeten zij boven aarde begraven zijn en voor hun overtocht betalen met een koperen muntje dat op hun oogleden ligt. Zonder dit muntje mogen zij niet mee en moeten honderd jaar bij de oever van de Acheron rondfladderen voordat zij bij Charon in zijn boot mogen stappen. Zodra de gestorven aankomen, soms een enkeling maar tijdens oorlogen met vele honderden tegelijk, snauwt Charon hen toe waar zij moeten gaan zitten, verbiedt hen om iets mee te nemen, en moet iedereen naakt, en zonder enig bezit, bij hem aan boord stappen.

Een enkele keer komt er ook een levende bij Charon aan, die een kort bezoek wil brengen aan de onderwereld, of er een bepaalde opdracht moet uitvoeren. Diegenen spreekt Charon onmiddellijk aan en zegt dan steevast: ‘Wie je ook bent, zeg op, wat kom je hier doen. Dit is het rijk van de schimmen, en het is levende lijven verboden om overgezet te worden.

Charon poetst in heel zijn bestaan slechts een keer zijn uiterlijk op toen Hades, de koning van de onderwereld, zijn vrouw Persephone 1 had geschaakt en er een grote bruiloft in het rijk van de schimmen werd gevierd. Tijdens die periode was hij vriendelijk tegen de doden en hanteerde zingend zijn vaarboom.

Stamboom:

- - - -
Charon -
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz