Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Chrysothemis 1

Chrysothemis 1 is een dochter van koning Agamemnon uit Mycene en zijn vrouw Clytaemnestra. Volgens de meest gangbare mythen had Agamemnon een zoon Orestes 2 en drie dochters. In de diverse mythen worden er naast Chrysothemis 1 echter nog vier andere vrouwen genoemd voor deze dochters van Agamemnon met de namen: Electra 4, Iphianassa 1, Iphigenia en Laodice 2.

Chrysothemis en Electra

Chrysothemis 1 speelt alleen een rol in het stuk Electra 4, van Sophocles, in de periode dat Agamemnon was vermoord door zijn vrouw Clytaemnestra nadat hij was teruggekeerd uit de Trojaanse Oorlog. Ondanks dat Chrysothemis 1 de moord op haar vader verafschuwde was ze een plichtsgetrouwe dochter, deed haar taken in het huis, en ontbrak haar de moed om er iets van te zeggen. Ze heeft regelmatig woorden met haar zus Electra 4, die de situatie niet verdragen kan, en wel haar mening verkondigde. Beiden hopen in stilte op de terugkeer van hun broer Orestes 2 om de moord op hun vader te wreken.

Nadat Clytaemnestra een nare droom heeft gehad over Agamemnon krijgt Chrysothemis 1 van haar moeder opdracht om naar het graf van haar vader te gaan en daar namens Clytaemnestra een plengoffer te brengen. Als ze bij het graf arriveert, ziet ze een plasje melk van een vers offer, en een bloemenkrans liggen. Dichterbij komend ontdekt ze bovendien een haarlok. Ze denkt onmiddellijk aan haar broer Orestes 2, pakt de haarlok op, en springen de tranen haar in de ogen van vreugde. Snel gaat ze naar haar zus om het goede nieuws te vertellen dat Orestes 2 weer in het land was.

Electra 4 reageert anders dan Chrysothemis 1 verwacht had, en zegt tegen haar dat Orestes 2 is overleden. De hoop die bij Chrysothemis 1 was opgelaaid dooft weer en valt weer terug in haar oude patroon van plichtsgetrouwe dochter. Kort daarna blijkt dat Orestes 2 wel was teruggekeerd en samen met Electra 4 een wraakactie had voorbereid om de moordenaars van zijn vader te doden. Hoe het hierna verder gaat met Chrysothemis 1 laat Sophocles in het ongewisse.

Stamboom:

Agamemnon Clytaemnestra - -
Chrysothemis 1 -
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz