Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Cilix

De in Phoenicië geboren Cilix is een zoon van koning Agenor 3 en zijn vrouw Argiope 3 of Cassiopea 4. In de stad Sidon groeit Cilix op samen met zijn zus, Europa 2, en drie broers met de namen Cadmus, Phoenix 2 en Phineus 1. Als Europa 2 wordt geschaakt geeft Agenor 3 aan zijn vier zoons opdracht om haar te gaan zoeken. Hij zegt daarbij tegen hen dat ze, als ze haar niet kunnen vinden, zelf ook niet terug hoeven te keren. Samen met hun moeder vertrokken de drie broers en gaan elk een andere kant op omdat ze geen idee hebben waar Europa 2 zou kunnen zijn. Cilix neemt tijdens die zoektocht bovendien zijn zoon Thasus en dochter Thebe 6 met zich mee.

Cilix kan Europa 2, na vele maanden zoeken, niet vinden en besluit om zich in een ander land te vestigen vanwege het bevel van zijn vader om niet terug te keren zonder zijn zus. Hij besluit om in het zuidoosten van Klein-Azië, in de buurt van Phoenicië, te gaan wonen waar hij het land langs de rivier Pyramus in bezit nam, en het naar zichzelf Cilicië noemde. Zijn zoon Thasus trok verder en ging op een eiland in de Egeïsche Zee wonen. In Cilicië stichtte Cilix aan de voet van de berg Taurus een stad die hij naar zichzelf Cilicia noemde waar hij vele jaren als koning over heerste.

Om zijn rijk te verdedigen voert Cilix menige strijd met de naburige Lyciërs. Als vele jaren later Sarpedon 1, de zoon van zijn zus Europa 2, door zijn broer Minos 1 van Kreta wordt gejaagd gaat Sarpedon 1 naar Cilicië en sluit zich bij Cilix aan in de strijd. Sarpedon 1 stelt wel de voorwaarde dat hij als beloning een deel van Lycië wil hebben om daar, na de overwinning, als koning over te regeren. Volgens een enkele mythe zou Cilix later in een strijd om Cilicië gedood worden door een buitenlandse aanvoerder.

Stamboom:

Agenor 3 Argiope 3 / Cassiopea 4 - -
Cilix -
Thasus, Thebe 6

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz