Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Cleopatra 5

De ontvoering van Orithyia door Boreas

De in Thracië geboren Cleopatra 5 is een dochter van de god van de Noordenwind Boreas 1 en Orithyia 1. Zij werd door Boreas 1 verwekt toen haar moeder eens aan het spelen was bij de rivier de Ilissus vlakbij Athene. De zus van Cleopatra 5 is Chione 1 en haar twee broers zijn de gevleugelde Zetes en Calais.

Cleopatra 5 werd de vrouw van de Thraciër Phineus 1, die haar voor een grote bruidsprijs meenam naar zijn huis in Thracië, waar hij regeerde als koning. Phineus 1 verwekt bij Cleopatra 5 vier zoons, Plexippus 2, Mariandynus, Thynus en Pandion 4, en de dochter Olizone. Na enkele jaren huwelijk is Phineus 1 echter op Cleopatra 5 uitgekeken, en treedt hij opnieuw in het huwelijk, ditmaal met Idaea 2. Idaea 2 vindt het maar niets dat Phineus 1 kinderen had bij Cleopatra 5 en beschuldigde de zoons ervan haar te hebben willen verleiden. Phineus 1 gelooft Idaea 2 en straft het tweetal door ze blind te maken, en laat bovendien Cleopatra 5 opsluiten in de gevangenis.

Later wordt Cleopatra 5 door Heracles, tijdens de Tocht met de Argonauten, uit haar gevangenis bevrijdt en gaf hij de macht over het koninkrijk aan haar twee blinde zoons. Toen die hun stiefmoeder wilde martelen haalde Heracles hen over dat niet te doen, en stuurden de broers Idaea 2 terug naar haar vader die zijn dochter ter dood veroordeelde. Plexippus 2 en Pandion 4 besluiten vervolgens om zich aan te sluiten bij de Argonauten en geven de macht over het rijk aan hun moeder Cleopatra 5.

Stamboom:

Boreas 1 Orithyia 1 Agenor 3 / Poseidon Argiope 3 of Cassiopea 4 / -
Cleopatra 5 Phineus 1
Plexippus 2, Pandion 4, Thynus, Mariandynus, Olizone

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz