Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Cloanthus

Cloanthus is een Trojaan die na de vernietiging van Troje door de Grieken onder aanvoering van Aeneas op zoek gaat naar een nieuw vaderland. De Trojanen vertrekken met een vloot van enkele schepen en varen met onbekende bestemming weg van de kust. Na enkele dagen komt de vloot in een zware storm terecht en slaat één schip schipbreuk op de rotsen. Het schip van Cloanthus blijft zwaar gehavend drijven maar raakt afgezonderd van de andere schepen. Na enkele dagen op zee rondgedobberd te hebben weten zij uiteindelijk de kust van Libya te bereiken waar ze aan land gaan om hulp te vragen aan de lokale bewoners.

Carthago

Ontvangst bij Dido

Samen met Antheus 3, Sergestus en nog enkele andere Trojanen komt Cloanthus uiteindelijk in de stad Carthago aan waar ze als smekelingen een bezoek brengen bij koningin Dido. De oudste van hun gezelschap, Ilioneus 5, richt het woord namens de groep tot de koningin, vertelt wie ze zijn, wat er gebeurd is, en smeekt Dido hen te helpen. Dido is hen uiterst welgezind en belooft de mannen te helpen met het herstellen van hun schip. Bovendien verschijnt op dat moment ook Aeneas, die door Aphrodite in een wolk verborgen was gehouden, en bij Dido eerst even de ‘kat uit de boom had gekeken’. De mannen vallen elkaar van vreugde in de armen bij het weerzien en blijkt dat de hele vloot, uitgezonderd één schip, de storm heeft overleefd.

De Trojanen blijven lange tijd in Carthago, repareren hun schepen en vermaken zich uitstekend in de stad. In de tussentijd ontwikkelde zich een groot liefdesdrama tussen Aeneas en Dido waarbij Aeneas uiteindelijk besluit om weer te vertrekken en een hopeloze Dido achterlaat. Na vele omzwervingen komen de Trojanen met hun schepen aan op Sicilië waar zij, voor de tweede keer, gastvrij worden ontvangen door koning Ceyx. Ruim een jaar eerder waren zij ook al bij hem geweest en was toen Anchises 1,de vader van Aeneas, overleden.

Sicilië

Om zijn vader te eren organiseert Aeneas Spelen waarbij Cloanthus deelneemt aan de roeiwedstrijd. Er doen vijf roeiboten mee waarbij hevig wordt gestreden om de eerste plaats. Cloanthus heeft de betere roeiers maar een logge boot. Halverwege de race ligt hij op de tweede plaats, kort achter de boot van Gyas 1, en passeert hem door zijn boot binnendoor, strak langs de rotsen die het keerpunt vormden, te sturen. Woedend duwt Gyas 1 zijn stuurman overboord en grijpt zelf het roer terwijl Cloanthus hem met veel machtsvertoon voorbij vaart.

Maar Gyas 1 geeft niet op en komt vlak voor de eindstreep weer dichterbij. Dan steekt Cloanthus beide armen in de lucht en smeekt de Goden: ‘Goden, die over de zee heersen, ik zal u rijkelijk belonen als u mij wilt steunen. Ik zal een vette stier op de kust offeren en de ingewanden uitstrooien over de zoute golven en bovendien heerlijke wijn plengen.’ Alle Zeegoden zijn verheugd over zijn belofte en Palaemon 3 zelf duwde met zijn grote hand het schip vooruit in de golven. Zo gaat Cloanthus als eerste over de eindstreep en ontvangt van Aeneas een prachtige prijs.

Italië

Cloanthus brengt zijn offer om de Zeegoden te danken en geniet na van zijn overwinning. Uiteindelijk komt hij, samen met Aeneas in Italië aan waar zij een nieuw Troje stichten en Cloanthus de stamvader wordt van een roemrijke Romeinse familie.

Stamboom:

- - - -
Cloanthus -
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz