Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Coronis 1

Coronis en de kraai

Over de ouders van Coronis 1 bestaat er in de mythen geen duidelijkheid. Ze was of de dochter van Phlegyas 2 (Coroneus), die in de stad Lacereia, Larissa of Tricce in Thessalië woonden, of van Azan en Mnesimache (Hippolyte 2) uit Azanië. In de laatste situatie is Clitor 2 haar broer. Over wat er met Coronis 1 gebeurde bestaan vele varianten maar de meest gangbare mythe gaat als volgt.

Coronis 1 groeit op tot een beeldschoon meisje waar Apollo als een blok voor viel zodra hij haar zag. De god dwingt Coronis 1 het bed met hem te delen waarna Coronis 1 zwanger raakt. Bezorgd dat iemand haar kwaad aan zal doen laat Apollo Coronis 1 in de gaten houden door een witte kraai of raaf. Maar het gevaar kwam niet van buitenaf. Want Coronis 1 schonk zelf haar hart aan Ischys, de zoon van Elatus 2 of Coronus, en deelde het bed met hem.

Als de kraai dit bericht aan Apollo vertelt vervloekt hij het beestje en verandert zijn verenkleed van wit naar zwart. Bovendien schiet hij woedend twee pijlen op Ischys en Coronis 1 af die beiden sterven. Maar Apollo krijgt direct spijt van zijn daad en, terwijl de brandstapel van Coronis 1 al brandt, haalt het kind uit haar buik. Apollo neemt de pasgeboren zoon in zijn armen, noemt hem liefdevol Asclepius, en brengt hem naar de Centaur Chiron om groot te brengen.

Stamboom:

Phlegyas 2 / Azan - / Mnesimache Zeus Leto
Coronis 1 Apollo
Asclepius

Phlegyas 2 / Azan - / Mnesimache Coronus / Elatus 2 - / Hippea
Coronis 1 Ischys (Alcyoneus 4)
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz