Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Creusa 1

De verleiding van Creusa door Apollo

Creusa 1 is de jongste dochter van koning Erechtheus en zijn vrouw Praxithea 4 uit Athene. Haar drie broers zijn: Cecrops 2, Pandorus 1 en Metion 1. Naast deze drie broers heeft Creusa 1 drie oudere zussen, Procris 1, Chthonia en Orithyia 1. Deze drie zussen zijn dol op elkaar en beloven om als één van hen sterft de anderen zelfmoord zullen plegen.

Toen Creusa 1 nog een baby was en de stad Eleusis in oorlog raakte met Athene vroeg Erechtheus aan het orakel hoe hij de overwinning kon behalen. De god antwoordde dat hij succes zou hebben als hij één van zijn dochters zou offeren. Daarop doodde Erechtheus Chthonia waarna Procris 1 en Orithyia 1, zoals afgesproken, zelfmoord plegen door van de Acropolis te springen.

Verkracht door Apollo

Zo groeit Creusa 1 zonder zussen op tot een ware schoonheid. Op jeugdige leeftijd valt het oog van Apollo op het mooie meisje. Hij staat direct in vuur en vlam, kan zich niet beheersen, en maakt in een naburige grot misbruik van Creusa 1. Creusa 1 wordt zwanger maar verbergt dit uit schaamte voor haar vader. Ze bevalt negen maanden later eenzaam in de grot en stopt het kind in een mand dat ze daar achterlaat. Apollo, die zijn kind niet wil laten sterven, stuurt Hermes naar de grot om het kind naar Delphi te brengen om daar op te groeien in de tempel van Apollo.

Huwelijk met Xuthus

Enige tijd later wordt Creusa 1 door haar vader Erechtheus uitgehuwelijkt aan Xuthus 1 omdat die hem had gesteund tijdens een oorlog met Euboea. Na jaren is het tweetal echter nog steeds kinderloos en gaan zij naar de tempel van Delphi om van het orakel te vernemen hoe ze kinderen moeten krijgen. Voor de trappen van het orakel ontmoet Creusa 1 een jongeman die als dienaar in de tempel werkt en beseft niet dat dit haar zoon, Ion 1, is die door Apollo was gered uit de grot.

Door toedoen van Apollo toont Ion 1 aan Creusa 1 de mand waarin hij was achtergelaten in de grot en beseft Creusa 1 dat Ion 1 haar zoon is. Even later komt Xuthus 1 de tempel uit en ziet als eerste Ion 1. Volgens het orakel was de eerste vreemdeling die hij zou zien zijn zoon en ook Xuthus 1 omarmde Ion 1 als zijn kind. Zo werd Ion 1 met zijn moeder herenigd en gaat met haar mee naar Athene.

Hierna is het geen probleem meer voor Creusa 1 en Xuthus 1 om kinderen te krijgen en verwekken nog een zoon Achaeus 1 en een dochter Diomede 2. Volgens een enkele mythe deelde Hermes ook nog eens het bed met Creusa 1 en verwerkte bij haar de zoon Cephalus 1.

Stamboom:

Erechtheus Praxithea 4 Zeus Leto
Creusa 1 Apollo
Ion 1

Erechtheus Praxithea 4 Hellen 1 Orseis
Creusa 1 Xuthus 1
Achaeus 1, Diomede 2, (Ion 1)

Erechtheus Praxithea 4 Zeus Maia
Creusa 1 Hermes
Cephalus 1

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz