Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Creusa 2

Creusa 2 is de oudste dochter van koning Priamus van Troje en diens vrouw Hecabe 1. Ze heeft vele (half)broers en (half)zusters waarvan de bekendste Hector en Paris zijn. Creusa 2 wordt door haar vader uitgehuwelijkt aan de Trojaan Aeneas en ze krijgen samen de zoon Ascanius 3. Lang kunnen zij echter niet van genieten want kort na diens geboorte breekt de Trojaanse Oorlog uit.

Aeneas weet de strijd tien jaar lang te overleven terwijl Creusa 2 hun zoontje Ascanius 3 grootbrengt in de belegerde stad. Na tien jaar oorlog slagen de Grieken er in om de stad binnen te dringen met de list van het houten paard en beginnen de stad te vernietigen. Creusa 2 wacht samen met Anchises 1, de oude vader van Aeneas, en haar zoontje thuis af wat er gaat gebeuren, terwijl Aeneas tracht de Grieken uit de stad te verdrijven. Als hij die nacht thuis komt en met zijn gezin wil vluchten weigert Anchises 1 mee te gaan. Teleurgesteld wil Aeneas zich daarop weer in de strijd werpen, maar smeekt Creusa 2 hem jammerend om hen huis te beschermen of om haar en Ascanius 3 te doden.

De vlucht van Aeneas en zijn gezin

Terwijl ze hiermee bezig is verschijnt er plotseling een vlam boven het hoofd van Ascanius 3. Anchises 1 ziet dit als een gunstig voorteken en besluit alsnog om te vluchten. Met zijn vieren verlaten ze daarna het huis waarbij Aeneas zijn vader op zijn rug draagt en zijn zoontje aan de hand meevoert. Terwijl Creusa 2 achter hen aan loopt stuiten ze in het duister op een groep Grieken. In de verwarring die dit veroorzaakt raakt Creusa 2 hen kwijt en wordt even later gedood door de Grieken.

Als Aeneas op zoek gaat naar Creusa 2 komt hij haar schim tegen die zegt: 'Wat wil je, lieve man van me? Dit alles gebeurt op bevel van de goden en het is niet beschikt dat je mij met je meeneemt. Je zult lange tijd als balling moeten leven maar daarna zal je het Avondland bereiken. Daar zal je opnieuw trouwen en koning worden terwijl ik hier achter moet blijven. Nu dan, vaarwel, en koester je liefde voor de zoon van ons beiden.' Hierna verdween de schim en werd er nooit meer iets van Creusa 2 vernomen.

Stamboom:

Priamus Hecabe 1 Anchises 1 Aphrodite
Creusa 2 Aeneas
Ascanius 3

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz