Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Daphnis 1 - Bucolus 4

Daphnis 1 is de zoon van boodschappergod Hermes en een Nimf 6 die op Sicilië, of bij de Ida op Kreta, tussen de bergen werd geboren. Daphnis 1 kreeg zijn naam van de Nimfen omdat hij werd geboren in een vallei waar vele laurierbomen groeiden. De Nimfen brachten Daphnis 1 liefdevol groot en hij kwam in het bezit van grote kuddes vee en besteedde veel tijd aan hun verzorging. Om deze reden werd hij ook wel Bucolus4 (veehoeder) genoemd.

Daphnis en de Nimfen

Naast veehoeder was Daphnis 1 een liefhebber van de jacht en vergezelde Artemis vaak tijdens haar jachtpartijen. Hij plezierde haar enorm met zijn uitzonderlijk mooie stem waarmee hij de godin vele pastorale gedichten voordroeg. Bovendien was hij een kunstenaar op de herdersfluit waarmee hij zichzelf dan begeleidde. Terwijl Daphnis 1 zo zijn dagen in de open lucht slijt wordt de Nimf Echenais verliefd op de mooie jongeling, en smeekt hem om zich nooit met sterfelijke mensen in te laten. De Nimf is zelfs zo jaloers dat ze Daphnis dreigt blind te maken als hij dat wel doet.

Daphnis zweert haar te gehoorzamen, hield zich lange tijd aan die belofte, en weerde alle andere vrouwen die verliefd op hem werden af. Maar uiteindelijk wordt een Siciliaanse prinses zijn ondergang. De vrouw laat Daphnis 1 eens te veel wijn drinken, waarna hij het bed met haar deelt en beloofde om haar tot zijn vrouw te maken. Echenais is woedend en maakt Daphnis 1 blind vanwege zijn gebroken belofte aan haar. Volgens een andere mythe veranderde ze Daphnis 1 in een rotsblok in plaats van hem blind te maken.

Stamboom:

Hermes Nimf 6 Zeus Themis
Daphnis 1 Echenais
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz