Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Dardanus 1

Koning Dardanus

Dardanus 1 is een zoon van oppergod Zeus en de Plejade Electra 3 die op het eiland Samothrace het levenslicht aanschouwde. Hij heeft twee broers met de namen Iasion en Emathion 2. Bovendien neemt hun moeder Electra 3 de dochter van Aphrodite en Ares 1, Harmonia 1, als pleegkind op in huis. De Seizoenen brachten Dardanus 1 groot en hij groeit, door toedoen van Zeus, op als een beeldschone jongeman. Door zowel zijn moeder als Zeus worden Dardanus 1 en zijn broer Iasion ingewijd in de mysteriën van de moedergodin Cybele (Rhea) en wordt het tweetal onderwezen in de daarbij horende heilige riten.

Zeus is gek op zijn zoons maar als Iasion verliefd wordt op de godin Demeter, en haar probeert te verkrachten, wordt hij door Zeus met een bliksem gedood. Dardanus 1 is zo bedroefd over de dood van zijn broer dat hij, op jonge leeftijd, Samothrace verlaat. Volgens een andere schrijver verliet Dardanus 1 Samothrace vanwege de zondvloed die de aarde overspoelde. In een geïmproviseerd bootje vaart hij naar het vasteland en komt zo in Klein-Azië terecht waar hij zich onderaan de berg Ida vestigt en zijn eerste baardgroei offerde aan de Riviergod Simois 1.

Stichter van Troje

In het land heerste koning Teucer 2, een zoon van Riviergod Scamander en de Nimf Idaea 1, en werden de bewoners Teucriërs genoemd. Koning Teucer 2 ontvangt Dardanus 1 gastvrij in zijn land en geeft hem zijn dochter Batia 2 als vrouw. Daarnaast geeft Teucer 2 hem ook een deel van zijn koninkrijk waar Dardanus 1 een stad stichtte die hij naar zichzelf Dardanus 3 (het latere Troje) noemde. Onder zijn bewind groeit het land uit tot een welvarende staat waar het water van zeven rivieren doorheen stroomde. Bovendien voert Dardanus 1 in zijn land de heilige riten van Cybele in die hij thuis van zijn moeder geleerd had.

Na de dood van Teucer 2 noemde Dardanus 1 het hele land Dardanië en stuurt hij kolonisten naar andere landen die daar nieuwe koninkrijken stichtten. Zo heerste Dardanus 1 uiteindelijk over vele volkeren in heel Klein-Azië en krijgt hij van Zeus het beeld Palladium. Dit beeld plaatste hij in de tempel, die hij in zijn stad had laten bouwen, en dat daar zou blijven staan totdat, vele jaren later, de Grieken Troje vernietigden. Voorts begint Dardanus 1 aan de funderingen van een muur die de stad moeten beschermen tegen eventuele aanvallers.

Kinderen

Bij zijn vrouw Batia 2 verwekte Dardanus 1 twee zoons, Ilus 1 en Erichthonius 1. Volgens één enkele schrijver van mythen trouwde Dardanus 1 niet met Batia 2 maar met Olizone, de dochter van Phineus 1, en was hun zoon Erichthonius 1, maar wordt hier waarschijnlijk Dardanus 2 in plaats van Dardanus 1 bedoeld. Uiteindelijk sterft Dardanus 1 als een bijzonder rijk man en gaat het koningschap over op zijn zoon Erichthonius 1, die de stamvader zou worden van de latere Trojaanse koningen.

Stamboom:

Zeus Electra 3 Teucer 2 / Phineus 1 - / Cleopatra 5
Dardanus 1 Batia 2 / Olizone
Ilus 1, Erichthonius 1

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz