Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Eileithyia - Prothyraea – Lucina

Eileithyia is de gracieuze dochter van oppergod Zeus en zijn officiële vrouw Hera die in de grot van Dicte op het eiland Kreta geboren werd. Haar volle broers en zussen zijn oorlogsgod Ares 1, vuurgod Hephaistus en de godin van de jeugd, Hebe 1. Eileithyia zelf is de godin van de geboorte en wekt weeën van vrouwen op die negen maanden in verwachting zijn, waardoor de geboorte kan plaatsvinden. Vanwege deze reden roepen vrouwen haar naam aan om de pijn van het bevallen te verlichten. Naast Eileithyia kende men de godin ook onder de Latijnse namen Lucina (dagen) en Prothyraea.

Eileithyia, de godin van de geboorte

Eileithyia blijft op Kreta wonen in een grot aan de kust bij de monding van de Amnisus waar een natuurlijke, maar moeilijk te bereiken haven, is. Als een vrouw in barensnood Eileithyia aanroept doet de godin een veelkleurige mantel aan en gaat met haar wagen, die getrokken wordt door gevleugelde paarden, naar de plek om de vrouw genadig bij te staan.

Bevalling Leto

Vanwege de wrok van Hera op Zeus, wanneer die weer eens een nakomeling bij een andere vrouw verwekt had, verbiedt Hera soms haar dochter om een bevalling uit te voeren. Zo houdt ze Eileithyia aan de praat terwijl de hoogzwangere Leto over heel de wereld zwerft op zoek naar een plek om te bevallen. De godin wordt op het eiland Delos gepijnigd door verschrikkelijke weeën maar omdat Eileithyia niet komt opdagen, kan zij niet bevallen. De andere godinnen kunnen het gemartel van Leto niet langer aanzien en sturen Iris 1 naar Eileithyia. Als die de ellende van Leto vertelt, en Eileithyia bovendien een mooie gouden ketting schenkt, gaat ze snel naar het eiland toe om Leto te helpen. Zodra Eileithyia een voet op het eiland zet wordt Leto door persweeën overvallen, en baarde de tweeling Artemis en Apollo.

Eurystheus en Heracles

Als jaren later Zeus op de Olympus pocht dat er weer een nakomeling van hem geboren zal worden, en dat dit kind koning over alle afstammelingen van Perseus 1 zal worden is de maat voor Hera vol. Ze stuurt Eileithyia naar Nicippe 1 in Mycene om er voor te zorgen dat het zwangere meisje haar zoon Eurystheus twee maanden eerder baart. Zelf gaat Hera ook naar Mycene en houdt daar de geboorte van Heracles, die Zeus bij Alcmene verwekt had en tot koning wilde maken, zo lang mogelijk tegen. Omdat Zeus een eed had afgelegd werd Eurystheus door deze list van Hera koning in plaats van Heracles.

Stamboom:

Zeus Hera - -
Eileithyia -
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz