Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Erebus

Erebus is één van de Oergoden die ontstaat bij de vorming van de aarde. Hij is de personificatie van de duisternis in de onderwereld beneden het aardoppervlak en de tegenpool van Nyx die de duisternis in de bovenwereld vertegenwoordigde. Erebus dient niet verward te worden met Hades die later in de Erebus de scepter zou zwaaien. Deze verwarring wordt veroorzaakt omdat de latere Romeinen Hades ook met de naam Erebus aanduidden.

Duisternis in de onderwereld

De Erebus is onderverdeeld in een aantal aparte gebieden. Zo is er de Onderwereld waar de gewone mensen worden ondergebracht nadat ze zijn gestorven. De zware misdadigers en heiligschenners gaan echter naar de Tartarus terwijl de zeer vromen en helden de rest van hun dode leven mogen doorbrengen in de Elyseese Velden. Deze gebieden worden van de bovenwereld afgescheiden, en ook onderling gescheiden, door een aantal onderwereldrivieren zoals de Styx en de Cocytus.

De nieuwe doden die aankomen in de Erebus moeten de Styx oversteken om hun laatste woongebied te bereiken en daarvoor met een muntje betalen aan de veerman Charon, die hen daarna in zijn boot naar de overkant brengt. De ingang van de onderwereld wordt vervolgens nog eens bewaakt door de hellehond Cerberus 1, met zijn drie koppen. Erebus wordt ook vaak aangeroepen door mensen die een vloek over iemand anders willen uitspreken en daarbij de Onderwereldgoden tot hun getuigen willen maken.

Hesiodus

Volgens de schrijver Hesiodus kwam Erebus, samen met zijn zus Nyx, voort uit Chaos. Als vrucht van de liefdesgemeenschap tussen Erebus en Nyx aanschouwden vervolgens de godinnen Hemera 1 (Dag) en Aether (Heldere boven-hemel) het levenslicht.

Chaos - Chaos -
Erebus Nyx
Hemera 1, Aether

Hyginus

Volgens Hyginus waren Erebus en Nyx de ouders van een groot aantal kleinere Goden die verantwoordelijk waren veel narigheden die de mensen konden overkomen. Deze abstracte Goden zijn: Dromen, Ellende, Epaphus 2, Euphrosyne 2, Hypnos, Kuisheid, Leed, Mededogen, Momus, Nemesis, Noodlot, Ontbinding, Ouderdom, Porphyrion 3, Schaamteloosheid, Sluimerende Liefde, Styx, Thanatos, Tweestrijd, Verraad, Vriendschap, Woede, Wroeging, Wrok en Wulpsheid.

Daarnaast verwekten Erebus en Nyx volgens Hyginus ook de Ook de Hesperiden (Aegle 1, Arethusa 1, Hesperia 1, Hesperethusa en Erythia) en de Moiren (Lotsgodinnen): Clotho, Lachesis en Atropus die door Hyginus eveneens tot de nakomelingen van Erebus en Nyx worden gerekend.

Chaos Nevel Chaos Nevel
Erebus Nyx
Dromen, Ellende, Epaphus 2, Euphrosyne 2, Hypnos, Kuisheid, Leed, Mededogen, Momus, Nemesis, Noodlot, Ontbinding, Ouderdom, Porphyrion 3, Schaamteloosheid, Sluimerende Liefde, Styx, Thanatos, Tweestrijd, Verraad, Vriendschap, Woede, Wroeging, Wrok, Wulpsheid, Hesperiden: Aegle 1, Arethusa 1, Hesperia 1, Hesperethusa, Erythia, Moiren: Clotho, Lachesis, Atropus

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz