Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Erichthonius 2

Over de afstamming van Erichthonius 2 bestaan er binnen de mythen een tweetal varianten. Hij was ofwel een Aardgeborene, die zonder mannelijke tussenkomst uit Gaea werd ‘geboren’, of een kind van Hephaistus en Athena. In de laatste situatie kwam Athena eens bij Hephaistus in zijn werkplaats, omdat ze een wapenuitrusting wilde laten maken. Overweldigd door begeerte begon Hephaistus toen Athena achterna te jagen en sloeg zij voor de vuurgod op de vlucht.

Als de manke Hephaistus, met veel moeite, in de buurt van Athena komt probeert hij haar te verkrachten. Maar zij weerde hem als een kuise maagd af en kwam het zaad van Hephaistus, dat hij uitstortte, op het been van de godin. Vol walging veegt Athena, met een beetje wol, het zaad van haar been en gooide het op de grond. Dit zaad kiemde in de aarde en negen maanden later werd Erichthonius 2 geboren met een onderlichaam dat slangvormig was.

Athena bracht Erichthonius 2 groot zonder dat de andere Goden het merkten, en wil hem onsterfelijk maken. Daartoe lag ze hem in een kist die ze aan Pandrosus, de dochter van Cecrops 1, toevertrouwde met het verbod de kist te openen. Maar Pandrosus, en haar zussen Aglaurus 2 en Herse 2, konden hun nieuwsgierigheid niet bedwingen en openden toch de kist. Daarin zagen ze hoe een slang zich rond de kleine Erichthonius 2 gewikkeld had. Vervolgens werden de zussen, volgens de ene mythe door de slang gedood, en volgens de andere waanzinnig gemaakt door Athena, waarna zij zich van de Acropolis stortten.

Koning Erichthonius

Erichthonius 2 wordt daarna door Athena zelf op haar tempelterrein grootgebracht. Terwijl hij daar opgroeit, ontdekt Erichthonius 2 hoe je vier paarden kon inspannen voor een rijtuig, en werd hierom enorm bewonderd door Zeus. Hij is ook de eerste die offers brengt aan Athena, terwijl later jonge mensen jaarlijks op vaste tijden ook aan hem offeren. Erichthonius 2 trouwt met de Najade Praxithea 3 die hem de zoon Pandion 3 schenkt.

Zodra Erichthonius 2 volwassen is verdrijft hij Amphictyon, na twaalf jaar te hebben geregeerd, van de troon en wordt zelf koning over Athene. Als eerbetoon aan zijn moeder richt hij op de Acropolis een groot houten beeld voor haar op, en stelde bovendien de Pan-Atheense spelen in, waaraan hij zelf meedeed tijdens de vierspanrace. Bovendien was hij de eerste die het gebruik van zilver in de stad introduceerde.

Na zijn dood wordt Erichthonius 2 op het tempelterrein van Athena begraven en werd zijn zoon Pandion 3 koning van Athene. Als dank voor zijn uitvinding van het vierspan plaatst Zeus hem als het sterrenbeeld Voerman aan de hemel.

Stamboom:

Hephaistus / - Athena / Gaea Zeus Themis
Erichthonius 2 Praxithea 3
Pandion 3

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz