Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Erigone 2

Erigone, de dochter van Aegisthus

Erigone 2 is de dochter van Aegisthus en Clytaemnestra uit Mycene. Zij werd geboren toen haar ouders openlijk gingen samenleven nadat zij Agamemnon vermoord hadden, de eerste man van Clytaemnestra, toen hij van de Trojaanse Oorlog terugkeerde. Ze heeft een oudere broer Aletes 2. Jaren later keert Orestes 2, de jongste zoon van Clytaemnestra en Agamemnon terug naar Mycene en doodt op zijn beurt Clytaemnestra en Aegisthus voor de moord op zijn vader.

Orestes 2 wordt door de Erinyen met waanzin geslagen en moet uiteindelijk op de Areopagus in Athene terechtstaan voor deze moord. Volgens enkele schrijvers was Erigone 2 de aanklager van haar halfbroer Orestes 2. Er volgt een rechtszitting die aan het eind beslist werd door een juryuitspraak. Bij de uitspraak staakten de stemmen en werd Orestes 2 werd vrijgesproken.

Hierna gaat Orestes 2 naar Taurië waar hij zijn zus Iphigenia ontdekt en haar mee naar huis neemt. Toen hij weer in Mycene aankwam doodde Orestes 2 Aletes 2, de broer van Erigone 2, en wilde daarna ook Erigone 2 doden. Maar Artemis redde Erigone 2 en maakte haar tot een priesteres in een van haar tempels in Attica. Volgens een andere mythe trouwde Erigone 2 met Orestes 2, in plaats van met Hermione 1, en kregen zij een zoon Tisamenus.

Stamboom:

Aegisthus Clytaemnestra Agamemnon Clytaemnestra
Erigone 2 Orestes 2
Tisamenus

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz