Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Eryx 3

Een bloedige bruiloft

Eryx 3 uit Ethiopië is een vriend van Phineus 2, de broer van koning Cepheus 2. Als deze koning zijn dochter Andromeda als vrouw aan Perseus 1 geeft, nadat die haar had gered van een zeemonster 1, ontsteekt Phineus 2 in een laaiende woede. Zijn broer had Andromeda namelijk eerder als vrouw aan hem beloofd en gaat Phineus 2 verhaal halen bij zijn broer.

Phineus 2 verzamelt een grote groep mannen om zich heen om zijn beloofde bruid op te halen, en gaat naar de bruiloft die nog in volle gang is. Ook Eryx 3 gaat met hem mee en gezamenlijk stormen ze het paleis binnen om Andromeda op te eisen. Vervolgens ontstaat er een enorm bloedbad tussen de bruiloftsgasten en de aanhangers van Phineus 2 waarbij over en weer veel doden vallen.

Op een gegeven moment is de overmacht voor bruidegom Perseus 1 te groot, en ziet hij zich gedwongen om het Medusahoofd te tonen aan zijn aanvallers. Als Eryx 3 enkele van zijn medeaanvallers daardoor ziet verstenen roept hij luid tegen zijn vrienden: ‘Het is uit lafheid en niet door dat Gorgohoofd, dat jullie zo verstijven. Kom maar mee, dan slaan wij hem wel neer.’ Daarop wil Eryx 3 op Perseus 1 afgaan maar komt niet meer los van de plek waar hij staat, en verandert in een onbeweeglijk stenen beeld.

Stamboom:

- - - -
Eryx 3 -
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz