Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Eteoclus

Eteoclus is een zoon van Iphis 3 uit Argos en heft een zus Evadne 2. Eteoclus was een onafhankelijke man die trots was op zijn land en had een hekel aan leiders die verkeerde besluiten namen. Ondanks het feit dat hij niet rijk was verwierf Eteoclus in Argos een groot aanzien. Vrienden boden hem vaak goud aan maar weigerde hij aan te nemen, bang als hij was zijn onafhankelijkheid te verliezen.

Op een gegeven moment wordt Eteoclus benaderd door koning, Adrastus 1, die hem vertelde over het onrecht dat zijn schoonzoon Polynices was aangedaan. Om hem te helpen wil Adrastus 1 een groot leger op de been brengen en daarmee naar Thebe gaan om de aanspraken op de troon van Polynices kracht bij te zetten. Aan het eind van zijn verhaal nodigt Adrastus 1 Eteoclus uit om als één van de Zeven aanvoerders een deel van dit leger aan te voeren. Eteoclus aarzelt geen moment en stemt toe.

De strijd bij Thebe

Tijdens hun opmars naar Thebe kwam het leger in Nemea terecht, waar Lycurgus 4 koning was, en zochten daar naar water. De dienstmeid Hypsipyle wees hun de weg naar een bron en liet voor dat moment Opheltes 1, de baby van Eurydice 2 en Lycurgus 4, die door haar verzorgd werd alleen. Terwijl ze de weg wees naar de bron, werd het kind door een slang gedood. Toen Adrastus 1 en zijn metgezellen terugkwamen, doodden ze de slang en begroeven het kind. Maar de ziener Amphiaraus vertelde dat het een teken was dat hun de toekomst voorspelde, en gaven het kind de naam Archemorus (begin van onheil). Ter ere van hem stelden ze de Nemeïsche Spelen in, waarbij Eteoclus de wedstrijd hardlopen won.

Het leger komt uiteindelijk voor de poorten van Thebe waar een verschrikkelijke strijd uitbreekt. De goden steunen echter de Thebanen en de Zeven aanvoerders sterven een voor een. Ook Eteoclus ontkomt niet aan dit lot en wordt, nadat de broers Polynices en Eteocles 1 elkaar hebben gedood, door Leades, de zoon van de Thebaan Astacus om het leven gebracht en als prooi voor de roofdieren op het slagveld achtergelaten.

Stamboom:

Iphis 3 - - -
Eteoclus -
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz