Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Eurydice 1

Eurydice 1 is een jonge vrouw uit Thracië die trouwde met de begaafde zanger en citerspeler Orpheus. Het tweetal is tot ver over hun oren verliefd op elkaar en krijgen al snel een zoon die ze Musaeus 1 noemen. Maar kort daarna wordt Eurydice 1, terwijl ze met de Nimfen aan het dansen was in een weide, door een slang in haar hiel gebeten en sterft. Haar ziel daalt af naar de onderwereld en Orpheus blijft hevig treurend alleen met zijn zoontje achter.

Orpheus en Eurydice

Diepbedroefd besluit Orpheus naar de onderwereld af te dalen en de Goden te smeken zijn Eurydice 1 terug te sturen. Terwijl hij via Taenarum in de onderwereld afdaalt looft Orpheus alle Goden met zijn prachtige spel en zang, maar vergeet Dionysus 2. Met zijn spel betovert hij alle bewoners van de onderwereld en komt uiteindelijk voor Hades en Persephone 1 te staan. Opnieuw prachtig zingend smeekt hij hen om zijn te vroeg gestorven Eurydice 1 terug te sturen. Ontroerd door zijn lied stemmen de twee in en mag Eurydice 1 terugkeren onder de voorwaarde dat Orpheus niet achterom kijkt naar zijn vrouw voordat hij thuis is aangekomen.

Ook Eurydice 1 is verheugd en loopt achter Orpheus aan over het smalle pad naar de bovenwereld. Omdat de wond in haar voet nog niet was hersteld, kwam Eurydice 1 maar langzaam vooruit, en kon zij Orpheus niet bijhouden tijdens de tocht. Als Orpheus bijna bij de uitgang is hoort hij zijn vrouw niet meer achter zich en kijkt achterom waar ze blijft. Eurydice 1, die hem nog steeds volgde, ziet Orpheus omkijken en beseft dat alles verloren is. Ze wordt teruggetrokken in de onderwereld en valt naar beneden. Met wijd uitgespreide armen probeert ze zich nog vast te houden aan de rotsen maar kreeg niets anders te pakken dan een ijle nevel.

Zo sterft Eurydice 1 voor de tweede keer en kan nog net ‘Vaarwel’ roepen tegen haar geliefde. Pas drie jaar later kan Eurydice 1 haar Orpheus weer in de armen sluiten als ook hij, door toedoen van Dionysus 2, sterft en naar de onderwereld afdaalt. Ze ontmoeten elkaar op de Elyzeese Velden en zijn sindsdien altijd samen. Want waar Orpheus ging volgde Eurydice 1 en kijkt hij nu zonder angst dikwijls om naar zijn geliefde Eurydice 1.

Stamboom:

- - Apollo / Oeagrus 1 Calliope
Eurydice 1 Orpheus
Musaeus 1

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz