Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Eurytus 4

Eurytus 4 is de zoon van boodschappergod Hermes, die deze verwekte bij Antianeira, de dochter van Menetes uit Alope in Thessalië, en heeft een tweelingbroer Echion 4. Hij is een uitstekende zwaardvechter terwijl zijn broer een prima spoorzoeker is. In zijn jeugd geeft Eurytus 4 samen met zijn broer gehoor aan de oproep van koning Oeneus 1 uit Calydon om te helpen een reusachtig Everzwijn 2 te doden dat de landerijen teistert. Het ondier wordt gedood door Meleager waarna de groep weer uiteenvalt en de twee broers terugkeren naar huis.

Het schip de Argo

Enig tijd later geeft Eurytus 4, samen met zijn broer en zijn halfbroer Aethalides 1, ook gehoor aan de oproep van Iason in Iolcus om deel te nemen aan de tocht van de Argonauten. Tijdens de tocht neemt hij deel aan het nachtelijke gevecht tegen de Dolionen, en roeit Eurytus 4 als een bezetene aan de riemen nadat de Argonauten Heracles hebben achtergelaten toen die zijn vriend Hylas zocht. Ook in Colchis weet Eurytus 4 zich dapper te weren tijdens de burgeroorlog en jaagt de Exomaten voor zich uit over de vlakte.

Na een jaar keren de Argonauten terug in Iolcus en sterft koning Pelias 1 kort na hun aankomst. Zijn zoon Acastus, die ook een van de Argonauten was geweest, organiseert begrafenisspelen voor zijn gestorven vader waar Eurytus 4 aan deelneemt. Hij doet mee aan het onderdeel boogschieten, met zijn boog die hij van Apollo heeft gekregen, en weet deze wedstrijd winnend af te sluiten.

Stamboom:

Hermes Antianeira - -
Eurytus 4 -
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz